ÚPN chce zistiť skutočný počet obetí invázie v roku 1968

Ústav pamäti národa rekonštruuje udalosti z augusta 1968, keď do Československa vtrhli vojská Varšavskej zmluvy. Chce presne zistiť, kto boli obete vojakov, ktorí často bezhlavo strieľali alebo ich prešli tankami, keď si pred ne ľahli.

Doterajšie publikácie hovoria len o počtoch alebo fotografiách. Ústav preto vyzýva, aby sa prihlásili všetci zranení a príbuzní obetí. "Jednou z vecí, prečo sa tomu venujeme, je, že nedošlo k úplnému odškodneniu týchto obetí," povedal Patrik Košický zo sekcie analýzy a rekonštrukcie.

Niektorých ľudí ústav identifikoval z policajných zvodiek a z materiálov ŠtB, ktorá zvodky dostávala. V niektorých sú však chybné údaje, napríklad, že dotyčný bol zranený, no pritom v skutočnosti zomrel.

Pracovníci ústavu sa zatiaľ stretli s príbuznými Jozefa Bonka, ktorý mal 17 rokov, keď ho ruskí vojaci zastrelili v Poprade na námestí. Asi 600 ľudí tam o 11. predpoludním 21. augusta zatarasilo premávku a chcelo brániť prechodu vojsk. Vojaci spustili paľbu, Bonka zabili a ďalších 15 ľudí zranili. Na jeho pohrebe chlapci držali transparent, že zomrel rukou sovietskeho vojaka.

Zdroje z Federálneho ministerstva vnútra z decembra 1968 v Prahe hovoria, že od 21. 8. 1968 do 17. 12. 1968 bolo podľa krajských správ VB v Bratislave usmrtených 11 ľudí, z toho 4 zbraňou a 7 pri autonehodách, v Banskej Bystrici 2 strelnou zbraňou, 3 pri autonehodách a v Košiciach 10 strelnou zbraňou a 4 pri autonehodách.

Na východnom Slovensku bolo obetí najviac, ruskí vojaci boli najbrutálnejší. "K mnohým usmrteným nie je dokumentácia dostatočne spracovaná. Mnoho vyšetrovacích spisov sa končí tým, že páchateľa sa nepodarilo určiť," hovorí Košický. Ústav má viacero vyšetrovacích spisov z Bratislavy, v iných krajoch ich ani nenašli. V jednom je aj mapka, kde sa streľalo, aj s legendou, ale páchateľ je určený ako neznámy.

Ústav sa chystá vydať publikáciu, kde by mal byť životopis každej obete. Nie všetci boli zabití preto, že proti príchodu vojsk protestovali, vojaci totiž niekedy strieľali aj naslepo do davu.

(mož)

obsah | Slovenská republika