Od domu a sekretariátu k úradu

Už aspoň do podoby koncepcie dospel návrh Zákona o starostlivosti Slovenskej republiky o Slovákov v zahraničí. Spracoval ju splnomocnenec vlády pre zahraničných Slovákov Claude Baláž. Zákon by mal odstrániť mierne chaotický stav v krajanskej problematike, ktorý sa ešte prehĺbil po nie celkom pokojnej rozluke Domu zahraničných Slovákov, ktorý pôsobí pod kuratelou ministerstva kultúry, a Generálneho sekretariátu pre zahraničných Slováko na čele so splnomocnencom, ktorý zakotvil zasa na Úrade vlády. Nový zákon chce zriadiť Úrad pre Slovákov v zahraničí - čo všetko by sa doň malo zlúčiť, to nie je úplne jasné.

Napokon, štrukturálne zmeny nie sú samospasiteľné a zriadenie úradu by nemalo byť hlavnou ambíciou zákona. Ten musí napríklad resuscitovať inštitút preukazov zahraničného Slováka, ktorý dnes už nezodpovedá realite ani politickému zadaniu. Krajania zo štátov, ktoré sa so SR zakrátko zídu v EÚ, majú totiž aj bez preukazu garantované vyššie práva, než im štatút zahraničného Slováka mohol poskytnúť, naproti tomu ostatným nemôže Slovensko niektoré práva vzhľadom na záväzky voči Únii zabezpečiť tým spôsobom, akým to bolo dosiaľ. Citlivá je táto otázka aj vzhľadom na spory okolo maďarského krajanského zákona.

Problematická sa javí už základná terminológia. Ak hovorí zákon o Slovákoch v zahraničí, akoby tým zabúdal na krajanov inej národnosti, ktorí však pochádzajú z územia Slovenska. Vytrvalé upozorňovanie Slovensko-českého klubu i iných subjektov na tento problém viedlo napokon k niektorým kompromisným formuláciám, treba však povedať, že ich konzistentnú podobu bude treba ešte len hľadať.

Napriek obsiahlym odsekom na túto tému nie úplne jasná je tiež konkrétna náplň činnosti Úradu pre Slovákov v zahraničí a celej koncepcie krajanskej politiky Slovenskej republiky. To je však tiež otázka financií a politickej vôle. Toho, aby všetci kompetentní konečne prestali vnímať celú problematiku ako agendu nacionalistov a docenili, akú prácu pre propagáciu slovenskej kultúry a Slovenska vo svete krajania robia, aký pozitívny lobbing realizujú. A s akými vlastne malými nákladmi. A v neposlednom rade, že udržiavajú podstatnú časť slovenského kultúrneho dedičstva. Lebo tento poklad nie je zakopaný len na Slovensku.

(Autor je členom príslušnej medzirezortnej komisie)

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | publicistika