Zanedbáva SR zahraničných Slovákov?

Prezident SR sa sťažuje, že sa doteraz ani jedna vláda dostatočne nepostarala o zahraničných Slovákov. Poukazuje na možné premrhanie možnosti čerpania výhod zo spolupráce s občanmi, ktorí zastávajú dôležité politické a ekonomické posty. Komu by teda mala byť určená takáto zvláštna vládna starostlivosť?

Finančne podporovať konkrétne osoby, od ktorých sa bezprostredne očakáva podpora, zaváňa buď nezmyslom alebo korupciou. Ťažko podplatiť milionára, aby dal z vlastného. A prilepšiť štátnemu úradníkovi, aby podporil nejaký projekt, to sa verejne nerobí. Vláda by teda mala podľa tohoto návrhu zrejme podporovať všeobecne všetkých, čo sa hlásia k slovenskému pôvodu.

Predpokladám, že prevažnej väčšine domácej populácie bude mierne proti srsti akákoľvek podpora pochádzajúca z ich daní a smerujúca k skupine jednotlivcov, ktorí väčšinou "odišli za lepším". Politika štátu spočíva vo vyzbieraní peňazí od občanov a následnom prerozdelení podľa nejakého kľúča. Zatiaľčo cesty, nemocnice a školy potrebujú všetci občania, ktorí žijú v krajine, poskytnúť tieto prostriedky vysťahovalcom a ich potomkom len kvôli tomu, že poznajú prvých pár veršov "Nad Tatrou sa blýska", však vidí málo platičov ako vhodný cieľ ich daní. Najmä ak sami cítia vlastné sociálne problémy.

Zahraniční Slováci pracujú a platia dane vo svojej krajine. Z politických, ekonomických alebo kultúrnych dôvodov sa oni, či ich predkovia rozhodli využívať všetky sociálne výhody, infraštruktúru a zdravotnú starostlivosť, ktoré im za ich dane v tej krajine prináležia. Prispievať im z domácich zdrojov považujem preto za nie celkom spravodlivé. Prezident chce podporiť krajanské spolky, aby "umožňovali ľahšie adaptovanie mladých Slovákov, ktorí sa vysťahovali za prácou do zahraničia". Hoci mojím mottom je, že každý mladý človek by mal emigrovať aspoň na dva roky, nie som si celkom istý, či by mal podobné názory prezentovať verejne aj prezident republiky a tak nepriamo podporovať odsun mladej pracovnej sily z vlastnej krajiny.

Krajanských spolkov a komunít je vo svete veľa a ich pokladníci by isto privítali korunky zo štátnej kasy, do ktorej by nemuseli sami prispieť ani halierom. Mnohé komunity však fungujú veľmi dobre aj bez akejkoľvek štátnej pomoci, pretože osobná iniciatíva má v komunite oveľa väčši význam ako riadenie z nejakého vzdialeného centra. Na záver prejavil prezident snahu o šírenie vysielania štátneho rozhlasu a televízie do zahraničia. Opäť to budú musieť znášať domáci platiči daní a koncesionári, ktorí z toho nebudú mať žiaden osoh. Vážim si prácu redaktorov zahraničnej redakcie Slovenského rozhlasu, no obávam sa, že väčšina poslucháčov by privítala skôr skvalitnenie domáceho vysielania.

Podpora zahraničných Slovákov je celkom dobrou propagáciou pred cestami a istým zabezpečením, že kdekoľvek vo svete budú krajania vítať štátne delegácie s otvorenou náručou. Ak je však na úkor domáceho obyvateľstva, môžu mať návraty domov trpkú príchuť.

MIROSLAV ŠEDIVÝ

obsah | publicistika