Česko-slovenské vztahy konečně v centru pozornosti!

TV Prima se bezděčně podařilo to, o co se mnoho let neúspěšně pokoušela řada nadšenců a institucí, klubů, kulturních hnutí. Totiž o posílení česko-slovenských vztahů ve větším měřítku. Hovořím zde o česko-slovenské reality show Vyvolení, kterou v posledních dnech mohou čeští i slovenští diváci sledovat prostřednictvím televizních stanic TV Prima a TV JOJ.

Jednou ze základních pozitivních deviz reality-show Vyvolení (ve vztahu posílení vztahu k dnes již takřka cizímu ale velmi blízkému jazyku) je masmediální prezentace uměle vytvořené komunity lidí, hovořících česky a slovensky, přičemž si v velké části jazykově rozumí, komunikují spolu, řeší rozdíly v obou jazycích a kulturách - a to všechno v hlavním vysílacím čase před zraky milionů diváků.

Reality show Vyvolení dokazuje, že slovenština je češtině stále blízkým jazykem a že její receptivnost/receptibilita zůstala v generaci dvaceti až třicetiletých soutěžících podvědomě zakořeněna (některým soutěžícím bylo v době rozdělení federativní republiky 7 let). Přesto však lze již na tomto malém vzorku 13 obyvatel slovenské vily nalézt příklady mladých soutěžících, kteří nerozumí slovenským slovům a v diskusi se "nechytají". V přímém přenosu například zklamala soutěžící v rámci překladu izolovaného slovenského slova "kapusta" (slovensky zelí), odlišnosti v lexikální zásobě pak byly patrny v různých komunikačních situacích. Důležité pro vzájemné porozumění soutěžících z obou zemí však není schopnost překládat izolovaná slovenská lexika, ale spíše porozumět jazyku v dané komunikační situaci v kontextu. Což se všem českým hráčům (až na drobné výjimky) daří.

Krásným příkladem bilingvního soutěžícího je miláček národa Vladko, který v komunitě 8 Slováků a 5 Čechů přepíná (díky svému slovenskému původu) jazykové kódy dle potřeby, plynule přechází z jednoho jazyka do druhého a bez bariér komunikuje se svým okolím dle pravidla "so Slovákmi budem rozprávať po slovensky, s Čechmi po česky".

Čtenářsky atraktivní se jeví také různé "minislovníčky slovenských slangových výrazů s českými překlady", které plní svou funkci zábavnou a jazykově-překladovou, nikoli však výchovnou (časté vulgarismy apod.). Ale základním úkolem reality show Vyvolení není diváky vzdělávat či pozitivně ovlivňovat, ale bavit je a získat je! Reality-show je totiž záležitost komerční.

Závěrem je třeba říci, že reality show Vyvolení dokazuje, že po rozdělení Československé republiky neupadly obě země a jejich obyvatelé do totální izolace či vzájemné nevraživosti, ale v krizové situaci jsou oba národy schopny podporovat se a "vypomoci si".

KAMIL KOPECKÝ

obsah | publicistika