Svobodná Evropa, Svobodný Afghánistán a teroristé

Opravdu plánoval Muhammad Atta bombový útok na budovu Svobodné Evropy v Praze a hrozí další útoky? To jsou otázky dnešních dnů. Zvláště po nejnovějśích slovech premiéra Miloše Zemana. Tyto znepokojivé otázky rezonovaly i ve všech víkendových diskusních pořadech.

Televizní stanici CNN český premiér Miloš Zeman počas své týdenní návštevy USA mimo jiné řekl, že Muhammad Atta, který v září zničil uneseným letounem jednu z věží Světového obchodního centra v New Yorku, plánoval útok proti budově Rádia Svobodná Evropa v Praze. Uvedl, že Atta přicestoval do Prahy jednou nebo dvakrát a kontaktoval tam iráckého agenta nikoli proto, aby plánoval útok proti Světovému obchodnímu centru, nýbrž proti budově Rádia Svobodná Evropa. "Existovaly plány na použití nakladního vozu se standardními výbušninami ke zničení budovy," řekl premiér. Před novináři Zeman později připustil, že neexistují přímé důkazy v podobě nahrávek, nýbrž že jde o odůvodněnou hypotézu, že Attova pražská návštěva souvisela s přípravou útoku na rádio. To v podstatě potvrdila i česká tajná služba, jakož i ministr vnitra Stanislav Gross. "Irácký diplomat Ahmad Chalíl Ibráhím Sámir Aní byl vyhoštěn kvůli věcem, které se neslučují s diplomatickými aktivitami," řekl šéf Bezpočnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek. "Jeho zájem byl ale soustředěn i na budovu Rádia Svobodná Evropa," uvedl. Americký týdeník Newsweek napsal, že irácký konzul budovy Svobodné Evropy nejen sledoval, ale i fotografoval. Budova ležící v samém centru Prahy, v těsném sousedství Václavského náměstí, je nyní střežena policií a armádou za použití obrněných transportérů.

Premiér Miloš Zeman vyslovil v rozhovoru pro CNN nepřímý souhlas se zamýšleným vysíláním Rádia Svobodný Afghanistan v rámci potírání terorismu. Řekl, že z Prahy se vysílá do Iráku a Íránu a do dalších zemí, a nevidí proto důvod, proč by se nemohlo vysílat do Afghánistánu. Je teda reálné, že v brzké budoucnosti uslyší Afrhánci: "Volá Praha!"

V české veřejnosti však vzrůstá strach z útoků proti stanici a množí se hlasy, že by měla vysílat z jiné lokality v ČR, než z Prahy. O to by však zřejmě musela požádat americká strana. Většina českých politiků zdůrazňuje, že Česká republika dluží Svobodné Evropě za její díl na pádu totality. Někteří však vidí ve vysílání z budovy bývalého Federálního shromáždění neúměrné riziko.

(lw)

obsah | publicistika