Tatry sa spamätávajú pomaly

Následky víchrice, ktorá sa pred štvrť rokom prehnala Vysokými Tatrami, miznú len pomaly. Doprava na železnici sa obnovila, cesty sú pojazdné a lyžiarska sezóna sa rozbehla, ale všade vidieť polámané stromy. Ako budú Tatry vyzerať v budúcnosti, zatiaľ jasné nie je.

"Tempo už síce nie je také, ako bolo na začiatku, ale za tie tri mesiace sa tu urobilo veľa práce," hovorí primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. No väčší kus práce na obyvateľov Tatier ešte len čaká.

Tunajší ľudia sa z katastrofy "otriasli" už po niekoľkých týždňoch, ale určitá dávka strachu a smútku v nich stále zostáva. "Nemáme čas na to myslieť. Riešime každodenné problémy tak ako ľudia v Bratislave alebo v iných mestách," hovorí asi štyridsaťročná obyvateľka Nového Smokovca. Pri pohľade na polámané stromy občas podľahne smútku. "Myslím si, že to na ľudí viac doľahne až na jar. Teraz všetko okolo prikryl sneh, ale keď sa roztopí, zasa odhalí tú hrôzu."

Do pomoci Tatrám sa zapojili okrem Slovákov aj obyvatelia a firmy z Česka. Za štvrť roka poslali prostredníctvom dvoch najväčších zbierok vyše 25 miliónov korún; Nadácia Partnerstvo nazbierala pre Tatry 9,5 milióna Kč, na zvláštny účet v ČSOB zasa prišlo v rámci verejnej zbierky vyhlásenej mestom Vysoké Tatry 15,8 milióna Kč. Odstraňovanie kalamitného dreva, ktoré by malo byť podľa plánu zlikvidované do dvoch rokov, má už dnes sklz.

SME

obsah | publicistika