Verejnosť a odborníci o ďalšom vývoji SR

Medzi občanmi prevláda celková spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb (45 percent opýtaných je veľmi alebo skôr spokojných, opačný názor vyslovilo 30 percent opýtaných a 17 percent zaujalo k výsledku volieb neutrálne stanovisko). Inou otázkou je, ako výsledky volieb ovplyvnia vývoj na Slovensku. Najviac optimizmu je vo vzťahu k integrácii Slovenska do NATO a Európskej únie - väčšina občanov je toho názoru, že šance na naplnenie týchto cieľov sú po voľbách vyššie.

Aj v prípade rozvoja ekonomiky a upevnenia demokracie prevláda pozitívne nastavenie. Najmenej optimistov je v prípade možného nárastu životnej úrovne. Optimizmus odborníkov je celkom jednoznačný najmä v otázkach integrácie (tabuľka 1). Pozitívne očakávania však jasne prevládajú aj v prípade upevnenia demokracie. Prevažujúca časť odborníkov (76 percent) tiež hovorí, že výsledky volieb budú mať priaznivý vplyv aj na životnú úroveň.

Názory občanov na výsledky volieb sa líšia podľa toho, ako vo voľbách hlasovali (tabuľka 2). Podľa očakávania najviac optimizmu vyjadrujú voliči SDKÚ a SMK, najskeptickejší sú voliči HZDS-ĽS. Pohľady jednotlivých voličských skupín sa líšia vo vzťahu k jednotlivým oblastiam v otázke rozvoja ekonomiky sú najoptimistickejší voliči SDKÚ a SMK (78 percent), najmenej voliči HZDS (28 percent) a KSS (36 percent); v otázke upevnenia demokracie je najviac optimistov medzi voličmi KDH (75 percent), najmenej medzi voličmi HZDS (31 percent), ktorí sú najmenej optimistickí aj v otázke dopadov výsledkov volieb na životnú úroveň (21 percent).

A aká je dnešná povolebná nálada v porovnaní so spoločenskou klímou po predchádzajúcich voľbách? Dnešný optimizmus sa najviac približuje náladám po voľbách spred štyroch rokov. I vtedy sa očakávania upierali predovšetkým na zlepšenie medzinárodného postavenia Slovenska a posilnenie demokracie. Najväčšia depresia zavládla v slovenskej spoločnosti po voľbách v roku 1994. V čase, keď respondenti odpovedali na výskumné otázky, netušili, že ich pesimistické očakávania sa vrchovato naplnia. Za uplynulé štyri roky sa Slovensko posunulo riadny kus vpred. Podľa väčšiny opýtaných sa výsledky ostatných volieb priaznivo prejavia najmä na ďalších integračných krokoch.

Ešte pred voľbami odborníci za jednu z najväčších výziev pre budúcu vládu o.i. považovali jednoznačné uskutočnenie zásadných reforiem najmä v hospodárstve a v sociálnej sfére. Od schopnosti zvládnuť túto výzvu bude závisieť udržanie si dnešného kapitálu podpory a dôvery proreformne a prointegračne orientovanej časti spoločnosti.

INŠTITÚT PRE VEREJNÉ OTÁZKY

obsah | publicistika