Slovensko sa hľadá, Európa či Amerika

Obzor slovenskej zahraničnej politiky sa doteraz končil pri vstupe do NATO a Európskej únie. Na ňom sa rozhodujúce politické strany vždy zhodli. O tom, ako bude vyzerať naša zahraničná politika, keď nás tieto organizácie prijmú, sa však nehovorilo vôbec.

V posledných týždňoch ponúkla slovenská diplomacia prvé náznaky svojho budúceho smerovania: Slovensko chce stáť pri Spojených štátoch amerických. Vyhlásenie Vilniuskej desiatky o podpore amerického útoku na Irak to len potvrdilo. Premiér Dzurinda vzápätí nepriamo pripustil, že naša politika je proamerická. "Spojené štáty sú naším rozhodujúcim spojencom a majú dominantné postavenie v našich záujmoch," hovorí minister zahraničia Eduard Kukan z SDKÚ. Ale ostatné politické strany to vidia inak: uprednostňujú skôr orientáciu na Európu. Prvý raz v histórii tak slovenskú politickú scénu rozštiepil názor na zahraničné vzťahy.

"V minulosti zahraničná politika nevyvolávala medzi politickými stranami diskusiu," priznáva minister Kukan. To, že sa teraz otvára, považuje za príznak väčšej vyspelosti našich politikov. S koaličnými partnermi o podobných témach ešte nehovoril, ale tvrdí, že spojenectvo s Amerikou je "línia, ktorú SDKÚ bez zaváhania prijala". Zdôraznil však, že tým nechce znižovať význam vzťahov s európskymi spojencami. Zdá sa, že najbližšie k SDKÚ má Ruskova strana ANO. Jej poslanec Jozef Banáš považuje proamerickú orientáciu za správnu s výnimkou ekonomiky. "Stredoeurópsky priestor nie je pre Ameriku hospodársky zaujímavý. Ekonomicky treba brať vážne Nemecko."

Na opačnej strane stojí Smer. Jeho podpredseda Boris Zala povedal, že naša zahraničná politika má byť vedená "európskym, a nie americkým spôsobom". Aj poslanec za SMK Árpád Duka-Zólyomi považuje za dôležitú spoluprácu s európskymi krajinami, ekonomicky najmä s Nemeckom. "Nehlásal by som, že na prvom mieste by mala byť spolupráca s USA."

MICHAL FRIŠ, IGOR STUPŇAN, SME

obsah | publicistika