Veľký európsky tresk?

Najnovšia hodnotiaca správa Európskej únie, uverejnená 13. novembra, priniesla pre Českú aj Slovenskú republiku úspech. Napriek rôznym nepresnostiam v správe, ktoré nesmierne rozčúlili najmä Václava Klausa, Česko je prakticky najlepšie hodnotenou krajinou zo strednej a východnej Európy. Slovensko sa zasa zaradilo medzi desiatku krajín, ktoré by mohli do EÚ vstúpiť v rámci "veľkého tresku" v roku 2004. Takýto vývoj by bol optimálny, a to aj pre česko-slovenské vzťahy, ktoré by zrejme dosť utrpeli tým, ak by oba štáty nevstúpili do Únie súčasne.

Kandidátov komisia rozdelila do piatich skupín podľa plnenia ekonomických kritérií. Českú republiku, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Slovinsko označila za "fungujúce trhové ekonomiky". Panujú medzi nimi síce "podstatné hospodárske rozdiely", všetky však majú šancu vyrovnať sa skoro s konkurenčnými tlakmi a trhovými silami vnútri únie. Pozitívnejšie sa komisia vyjadrila iba o Cypre a Malte, ktoré už potvrdili, že sú fungujúce trhové ekonomiky, a "mali by byť schopné" obstáť už teraz na jednotnom vnútornom trhu únie. Dohromady tvoria tieto dve skupiny oných desať krajín, na ktoré by sa mal scenár veľkého tresku vzťahovať.

Správa pochválila ekonomický pokrok v Českej republike a označila ČR za "fungujúcu trhovú ekonomiku". Pochválila aj pokrok v privatizácii, justičné reformy, úsilie o ozdravenie bánk a riešenie problému zlých úverov. V ekonomickej oblasti má ČR jediný problém, a tým je rozpočtový deficit. Napriek tomu patrí Česko k najmenej zadĺženým krajinám únie. Viac práce však treba podľa správy vykonať v boji s diskrimináciou rómskej menšiny a proti zneužívaniu žien ako sexuálnych otrokýň. Väčšiu transparentnosť si žiadajú verejné súťaže a štátne financie, zlepšenie sa vyžaduje v boji proti korupcii. Pokrok zaznamenali Česi aj v približovaní pravidiel ochrany životného prostredia k štandardom únie, ale iba malý úspech v harmonizácii daňovej politiky.

Slovensko má podľa správy tiež "fungujúcu trhovú ekonomiku", hoci s o niečo horšími parametrami, a na rozdiel od čias vlády Vladimíra Mečiara spĺňa politické kritériá. Za vážne nedostatky komisia považuje neriešenie problémov Rómov, korupciu, rozdiely medzi regiónmi, vysokú nezamestnanosť či stále nedostatočné administratívne kapacity na vynucovanie európskeho práva. EÚ naopak ocenila decentralizáciu, reformu súdnictva či privatizáciu bánk.

Správe predchádzalo zo slovenskej strany uzavretie už 20. kapitoly, Energetika. Tím slovenských vyjednávačov v potvrdil záväzok slovenskej vlády odstaviť dva bloky bohunickej jadrovej elektrárne V-1 v rokoch 2006 a 2008. To sa stalo predmetom veľkej kritiky opozície i časti odbornej verejnosti.

Napriek všetkým problémom, pochybnostiam a obavám, proces európskej integrácie nemá v regióne alternatívu. Veľký tresk je optimálne riešenie, ktoré však v súčasnosti najviac ohrozujú problémy rozhodujúcej krajiny regiónu - Poľska. Českí predstavitelia sa po trochu prezieravej predchádzajúcej správe môžu usmievať, pretože ČR s najsilnejšou ekonomikou v regióne sa vrátila na čelo pelotónu. Slovensko má vari ešte väčší dôvod na radosť. Ak v niečom odviedol kabinet Mikuláša Dzurindu obrovskú prácu, tak v oblasti integrácie.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | publicistika