Spor na osi Bratislava-Budapešť

Už aj zahraničná tlač si začala všímať, že vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa zhoršujú. Pritom na Slovensku je nenacionalistická vládna koalícia, súčasťou ktorej je aj Strana maďarskej koalície. Za týchto okolností treba vinu za krízu pripísať Budapešti a jej neštandardnému krajanskému zákonu. V oboch štátoch je pred voľbami, čo nevytvára podmienky pre zažehnanie sporov. To si všíma aj rakúsky denník Der Standard, keď píše: "Hoci obe strany vzbudzujú dojem skorej dohody, ich činy vyvolávajú o úspechu rokovaní skôr pochybnosti." Zvlášť nebezpečným krokom je nepriama, zrejme nie vážne myslená vyhráźka Budapešti, že by mohla vetovať slovenský vstup do NATO.

Krajanský zákon, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom tohto roka, prisudzuje príslušníkom maďarskej menšiny žijúcim nielen na Slovensku, ale aj v Slovinsku, Chorvátsku, Juhoslávií, Ukrajine a Rumunsku rozličné zvýhodnenia týkajúce sa najmä ľahšieho prístupu na pracovný trh, vysoké školy a využívania zdravotnej starostlivosti na maďarskom území. Bratislave je tŕňom v oku najmä finančná podpora, ktorú Budapešť sľubuje rodinám s deťmi navštevujúcich na Slovensku školu s vyučovacím jazykom maďarským. "To podľa slovenskej vlády ohrozuje suverenitu štátu," píše rakúsky Der Standard a podobnými slovami aj nemecký Süddeutche Zeitung (SZ). Dá sa dodať, že Slovensku dali za pravdu napríklad aj orgány Rady Európy, ktoré tiež považujú za neprijateľné aby zákon jedného štátu platil týmto spôsobom na území štátu druhého.

Maďarsko jednoznačne odmietlo požiadavky slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu. Ten požadoval, aby sa krajanský zákon na Slovensko rovnako ako v prípade Rakúska nevzťahoval. Rokovania medzi Bratislavou a Budapešťou však uviazli, keďže sa obe strany nedokázali dohodnúť ani na spoločnom vyhlásení. Medzitým si už vyše 10.000 príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku požiadalo o preukaz zahraničných Maďarov pre osoby zo susedných krajín. Olej do ohňa prilial maďarský premiér Viktor Orbán, keď v maďarskom rozhlase vyhlásil, že rokovania so Slovenskom vo veci krajanského zákona budú síce prebiehať aj naďalej, ale medzi inými musí eventuálne členstvo SR v NATO odsúhlasiť aj maďarský parlament.

Proti tejto nepriamej hrozbe, že by Budapešť mohla blokovať prijatie SR do Severoatlantickej aliancie, protestovali ihneď slovenskí politici. "Keď niekto napína a ukazuje svaly a pritom hovorí, že má záujem dohodnúť sa - to nejde dohromady. Spájanie Zákona o Maďaroch v susedných krajinách so vstupom SR do NATO je zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána politicky nezodpovedné," vyhlásil minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. SZ cituje poslankyňu Irenu Belohorskú (HZDS), podľa ktorej "niektoré štáty siahajú po terorizme, iné sa uchyľujú k vydieraniu". Proti tónu Viktora Orbána sa uhladenejšími slovami dôrazne ohradili aj premiér Mikuláš Dzurinda či predseda zahraničného výboru slovenského parlamentu Peter Weiss.

Takmer na rovnaký odpor narazila nedávno v Maďarsku a medzi maďarskými politikmi na Slovensku iniciatíva slovenskej Kresťanskodemokratiskej strany (KDH). Tá chce presadiť návrh zákona o zabezpečení zvrchovanosti SR, ktorý by mal zabrániť každej možnej forme presadenia krajanského zákona na slovenskom území. Kritiku vyvolali predovšetkým pasáže zamerané proti vzniku verejnoprospešných organizácií, ktoré by na Slovensku mali získavať a prerozdeľovať finančné prostriedkov podľa zákona susedného štátu, a navrhuje dokonca zmrazenie ich bankových účtov. Finančná podpora pre rodiny s deťmi navštevujúcich školu s vyučovacím jazykom maďarským by mala byť podľa KDH zdanená 90 percentami.

"Či sa kresťanským demokratom podarí nájsť v parlamente dostatočnú podporu, je otázne. Isté však je, že si KDH nadobro zničila vzťahy so Stranou maďarskej koalície (SMK). Jej predseda Béla Bugár už vyhlásil, že SMK po nadchádzajúcich parlamentných voľbách v žiadnom prípade nestúpi do vládnej koalície, ktorej členom bude aj KDH," uzatvára rakúsky denník Der Standard. Pritom samotná SMK zaujíma v spore skôr umiernené postoje a jej predseda dokonca pripustil, že maďarská vláda si rieši vnútropolitické problémy a sťažuje tým Maďarom na Slovensku pozíciu. Kritizoval najmä načasovanie schválenia krajanského zákona krátko pred voľbami v oboch krajinách.

(vr)

obsah | publicistika