Slovenské "pondělky"? Už existují

Pro užší kulturní spolupráci Česka a Slovenska se před několika dny vyslovili premiéři obou zemí. Předseda slovenské vlády Robert Fico se s českým protějškem Jiřím Paroubkem shodli, že vlády by měly zabránit jazykovému vzdalování nejmladší generace obou národů. Třeba tak, že se na české obrazovky vrátí tzv. slovenské pondělky, vyhrazené v tehdejší Československé televizi tvorbě bratislavského studia.

Nápad to není nový. A nedá se ani říci, že by slovenština v českých médiích chyběla.

Slovensko - největší partner

"Pan Fico a pan Paroubek zřejmě četli projekt naší televize z roku 2004," s úsměvem podotýká František Fenič. Digitální stanice Febio TV, kterou Feničův tým nyní buduje, právě s pravidelným programovým oknem pro slovenskou tvorbu počítá. Febio TV, jehož budoucí expanzi i na Slovensko Fenič nevylučuje, má odstartovat napřesrok.

Obnovit slovenské pondělky, to je také rok starý návrh radních České televize Petra Uhla a Jiřího Voráče. "S nápadem přišel za Uhlem olomoucký senátor za ODS Jan Hálek," uvedl na svém blogu redaktor Českého rozhlasu Filip Rožánek.

Návrh nakonec radou neprošel, slovenštiny chtivého diváka přesto Česká televize uspokojuje. "Nezaznamenáváme připomínky, že bychom měli málo slovenštiny," potvrzuje mluvčí ČT Martin Krafl. Podle něj ČT ročně získává ve slovenštině až 200 hodin vysílání, nejvíce ze všech cizích jazyků, a naopak - nejvíce svých programů poskytuje ČT právě Slovensku.

ČT přebírá do ranního vysílání zprávy STV, přes půl milionu českých domácností může navíc přijímat vysílání STV 1 a 2 či Markízy ze slovenského území. Slovenskou či koprodukční dramatickou tvorbu vysílá ČT duálně. "Majitelé stereofonních televizorů tak mají možnost vybrat si mezi verzí ve slovenštině či dabovanou v češtině.

Dabing nabízíme proto, že podle průzkumů mladší a střední generace slovenštině přestává rozumět," doplňuje mluvčí Krafl. Duálně ČT vysílala nedávno například seriál Záchranáři, který znovu uvede v září. K neplánované spolupráci se slovenskou televizí Joj přistoupila loni česká komerční Prima. Kvůli problémům s pozemky, na nichž stála vila VyVolených, přesunula české soutěžící z této reality show do kulis slovenské verze. Odtud pak vysílala závěr série.

Minulý týden Prima odstartovala Vylomeniny, českou mutaci úspěšné zábavní soutěže slovenské Markízy. Televize Markíza patří do portfolia CME, který v Česku vlastní stanici Nova. Ta proto loni v průběhu léta z Markízy přebírala pořady do pozdně večerního vysílání.

Kooperace probíhá i v rádiích. Dosavadní partnerství rozšiřují od konce letošního června veřejnoprávní Český a Slovenský rozhlas. Podle programového ředitele ČRo Jaromíra Ostrého bude spolupráce probíhat ve třech oblastech. "Český rozhlas bude zejména využívat slovenské zahraniční zpravodaje a naopak. Získali jsme rovněž práva na odvysílání osmnáctidílné dramatizace Tolkienova Pána prstenů. Uvedeme ji na stanici Praha letos na podzim. A konečně šéfredaktor slovenského Rádia FM, stanice - stejně jako naše ČRo4-Rádio Wave - pro mladé, nám bude radit s doladěním podoby čtyřky."

Podle Ostrého by obě rádia mohla v budoucnu živě vysílat společný diskusní pořad. V českém éteru je od roku 2002 přítomno i slovenské Rádio Viva, naladí je hlavně lidé v Praze, kde stanice vysílá.

Česká a slovenská mediální sféra je provázána i personálně. Zpravodajské TA3 šéfuje někdejší redaktor ČT Petr Bohuš. Slovenský deník Pravda vede bývalý šéf MF DNES Petr Šabata, slovenský bulvár Nový čas zase Vladimír Mužík z české pobočky Ringieru. Dosavadního šéfa Slovenské televize Richarda Rybníčka naopak angažovala zmiňovaná česká Febio TV.

Tradice kvůli technice

Jak na Louč.cz připomíná Milan Šmíd, Československá televize původně vysílala jen šest dnů v týdnu, volné byly pondělky, kdy se v Praze prováděla údržba zařízení. Od srpna 1958 tak mezeru celostátně vyplňovalo vysílání z Bratislavy. Od konce roku 1958 se začalo vysílat sedm dní v týdnu, slovenské okno ale v programu zůstalo až do rozpadu federace v roce 1993.

ONDŘEJ AUST, LIDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika