Hlásateľ kriminálnik

Jiří Šolc bol v rokoch 1969 - 1982 populárnym hlásateľom Československej televízie. Jeho neskorší život už taký slávny nebol - strávil päť rokov vo väzbe za fingované lúpežné prepadnutie a ďalších osem za podvody. Z väzenia vyšiel len pred niekoľkými dňami.

Bývalý hlásateľ Jiří Šolc sa tesne po prepustení objavil v relácii Jana Krausa Uvolněte se, prosím, ale na tvrdé otázky moderátora sa mu vôbec nechcelo odpovedať. Jan Kraus však napokon z neho dostal, prečo bol vo väzení po druhý raz: "Predal som svoj byt niekoľkým ľuďom, asi desiatim," tvrdil zostarnutý Jiří Šolc, akoby to bolo úplne bežné. Zálohy, ktoré od nich vybral a vzápätí minul, sa vyšplhali na sumu tri milióny českých korún. Súd mu za to vymeral desať rokov väzenia. Von sa dostal po ôsmich rokoch. "V base" sa však neocitol po prvý raz. Už v osemdesiatych rokoch ho zavreli za fingované lúpežné prepadnutie. "Jirko pôsobil ako slušný, vždy dobre oblečený človek a mal charizmu - dokázal pritiahnuť a presvedčiť ľudí. My v redakcii sme nepoznali jeho súkromie. Ale keď začal spomínať, že má problémy s bytom, väčšina z nás mu požičala peniaze. Kto by nepožičal kolegovi, kamarátovi? Lenže on tie pôžičky nevracal a stále tvrdil niečo iné," spomína bývalý šéfredaktor spravodajstva v Československej televízii Dušan Macháček.

Dali mu dobrozdanie

Šolcove dlhy odišli z televízie spolu s ním. Hlásateľov postupne nahradili moderátori a Jiří Šolc po trinástich rokoch musel svoje miesto opustiť. "Keď sme sa dozvedeli, že ho zavreli za fingovanú lúpež, bol to šok.

Použil vraj preoblečenie, bolo to celé veľmi čudné. Vtedy však už naňho veritelia tlačili zo všetkých strán a on tak chcel asi vykryť svoje dlhy," domnieva sa bývalý Šolcov nadriadený. "Koncom 80. rokov dokonca naša redakcia dávala dobrozdanie, aby ho prepustili skôr," hovorí Dušan Macháček o vtedajšej veľkodušnosti podvedených televíznych novinárov. Po predčasnom návrate z väzenia sa zdalo, že bývalý hlásateľ sa pokúsi žiť čestne a za vlastné. "Dvakrát sme ho stretli na mediálnom veľtrhu. Čulo tam obchodoval s veľkoplošnými bilbordmi, asi sa usiloval podnikať. Bol veľmi priateľský, mysleli sme si, že je už na dobrej ceste," uzatvára Dušan Macháček. Nadšenie pre poctivý život však Šolcovi dlho nevydržalo. Ešte v roku 1995 sa dokonca objavil v úlohe Otu Lamberta vo filme Playgirls. V roku 1997 ho však za viacnásobný podvodný predaj bytu zavreli znovu. "Viete, on za to asi ani nemohol. Asi chcel žiť nad svoje pomery, ale nebol to taký pravý podvodník, ktorý to robí s úmyslom oklamať ľudí. On skôr klamal sám seba," tvrdí bývalý šéfredaktor.

Stále peniaze

Na Jiřího Šolca si pamätá aj Štefan Nižňanský, ktorý kedysi moderoval v Československej televízii. "Videl som Jirku v tej relácii a bol som šokovaný, ako teraz vyzerá. Pamätám si ho z čias, keď som chodil do Prahy moderovať Besedu. Bol to veselý človek, rád diskutoval, mal rád kaviarne, víno, karty..." Hlásateľ, ktorý kedysi nosil tupé a veľmi dbal na svoj výzor, je dnes holohlavý a zostarnutý. Po jeho druhom odchode do väzenia sa dokonca medzi jeho bývalými kolegami a známymi rozchýrilo, že spáchal samovraždu.

On však tvrdí, že sa mu v "krimináli", kde robil knihovníka, páčilo a bol tam obľúbený. Dnes je vonku, musí vrátiť trojmiliónový dlh a nemá prácu. Prostriedky na zaplatenie dlhov zo sprenevery by chcel získať v niektorej reality show... Jeho nazeranie na život sa zrejme ani po rokoch za mrežami nezmenilo. Na otázku, čo je teraz jeho najväčší životný problém, bývalý populárny muž televíznej obrazovky odpovedal: "No peniaze, stále peniaze..."

MARCELA FUKNOVÁ

obsah | publicistika