Přátelé Slováci: Volejte ředitelům

Dvě zprávy dělilo jen několik hodin. Nejprve Slovenská licenční rada dovolila Vladimíru Železnému proniknout na slovenský mediální trh. A poté městský soud v Praze potvrdil, že zabavování majetku šéfa Novy může pokračovat tak, aby americká firma CME získala zhruba miliardu korun, které jí přiřkla mezinárodní arbitráž.

Lidé kolem Slovenského mediálního magnáta Pavla Ruska šířili vzorec: Železný rovná se zločinec, ale licenční rada v Bratislavě tuto rovnici odmítla, což - popravdě řečeno - v dobrém slova smyslu překvapilo. Šest z devíti členů tohoto orgánu, kteří navzdory tlaku hlasovali pro to umožnit Železnému vstup na trh, tvrdí, že je vedla snaha posílit a vytvořit konkurenční prostředí.

Železný zastupoval u licenčního prostředí společnost Česká produkční invest, která získala licenční právo TV Global - sítě regionálních televizí, jež sídlí v Košicích. Vladimír Železný by rád v dohledné době zvýšil sledovanost z dnešních 0.8 procenta na 30 až 40 procent. TV Global - možná už pod méně pompézním názvem - tak má konkurovat především TV Markíza.

Právě Markíza se sledovaností kolem padesáti procent a s pětaosmdesátiprocentním podílem na reklamním trhu dnes na Slovensku naprosto dominuje. Daleko vzadu zůstává veřejnoprávní televize. Nyní však společnosti Mac TV - coby držitel licence TV Global - získala dvě lukrativní frekvence a signál této televize pokryje v budoucnu až 75 procent území Slovenska. To je víc, než má dnes TV Markíza. Stalo se tak to, čeho se Pavol Rusko tolik obával. Na druhou stranu: kdyby ony dvě frekvence získala TV Markíza, dosáhla by devadesátiprocentního pokrytí. A to by zřejmě bylo pro zemi s deformovaným mediálním trhem, v níž neexistují peoplemetry, tragédií. Ruskovo mediální impérium zahrnuje kromě TV Markíza Rádio OKEY a Deník národná obroda. A právě v těchto médiích se nedávno spustila kampaň proti Železnému. Hned po rozhodnutí licenční rady také Vladimír Železný svého největšího konkurenta zažaloval pro pomluvy.

Vztahy obou magnátů nebyly v minulosti nijak napjaté. Spíš naopak. Když před třemil lety hrozilo, že Rusko prohraje boj o TV Markízu s firmou Gamatext, která se na jistou dobu televize zmocnila, odebral se Pavol Rusko - kam jinam - do Prahy k Železnému. Dnes je ale všechno jinak.

Rusko také učinil něco, k čemu se dosud jeho český soupeř neodhodlal. Založil politickou stranu ANO a před nadcházejícími volbami do vyšších územních celků se zdá, že proevropská strana ANO s preferencemi nad hranicí volitelnosti se může stát součástí středopravé koalice. Pro ty, kterým je jakýkoli Mečiarův oponent dobrý, je to jistě povzbuzující zpráva. Smutné ale je, že Rusko deformuje už nejen mediální ale i politické prostředí v zemi, kde - a to je také pravda - schází výrazné osobnosti reprezentující standartní politické strany.

ANDREJ BÁN, REFLEX

obsah | publicistika