Rádio Zrušená Evropa

Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL), Pražanům známé především obrněnými transportéry a omezením osobní dopravy po 11. září 2001, mělo od Nového roku ukončit vysílání do sedmi evropských zemí: Slovenska, Bulharska, Rumunska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Jenže skutečnost není tak horká - v řadě z nich se stále vysílá, byť v omezené míře.

Například ve slovenské sekci Svobodné Evropy zůstali dva kmenoví redaktoři a řada bývalých zaměstnanců pro ni nadále pracuje externě (česká sekce zanikla už předloni na podzim). Slovenská RFE už nevysílá na vlastních frekvencích, ale domluvila se se třemi regionálními rádii, jejichž prostřednictvím nabízí alespoň jednu zpravodajskou čtvrthodinku denně. "Mělo by to tak fungovat minimálně do konce ledna. Během měsíce se snad rozhodne, jak dál," říká bývalý redaktor RFE Gabriel Sedlák. Americký Kongres, který rádio financuje, totiž zatím neschválil federální rozpočet na letošní rok.

Rada guvernérů pro zahraniční vysílání USA proto rozhodla, že vysílání může v omezené podobě pokračovat i po Novém roce. Podobně jako Slováci nadále vysílají také jejich kolegové v Pobaltí, kde je Svobodná Evropa vůbec nejsilnějším národním rádiem. Naopak v Rumunsku už vysílání RFE skončilo, nicméně pokračuje jazykově příbuzná moldavská sekce, s níž byla rumunská redakce spojena. Část chorvatského vysílání se zachovala v rámci srbského programu a v Bulharsku zůstává jeden korespondent. Počet zaměstnanců sedmi rušených sekcí se smrskl z více než sta na pouhých deset.

Dochází tak k paradoxní situaci: Rádio Svobodná Evropa vyklízí pozice na starém kontinentě a vysílá především do mimoevropských zemí. Nemělo by se tedy přejmenovat? Podle mluvčí RFE Soni Winterové to zatím nepřipadá v úvahu. "Byla by to velmi komplikovaná záležitost, vyžadující zrušení existující organizace, zakládání nové, zákonodárné změny, nové bankovní účty atd. Stále ještě vysíláme 34 jazyky, z nichž 19 je muslimských, a mnohé z těchto národů žijí v Evropě - Bosně, Srbsku nebo Kosovu."

JAN POTŮČEK, REFLEX

obsah | publicistika