Čo prinesie summit Bush - Putin Slovensku?

Summit prezidentov USA a Ruska Georgea Busha a Vladimira Putina v Bratislave prinesie podľa bývalého veľvyslanca SR v USA a sociológa Martina Bútoru pre Slovensko obrovské zviditeľnenie vo svete.

"Bez ohľadu na to, či hodnotíme pôsobenie týchto oboch prezidentov kladne alebo záporne, pre krajinu takýto summit nepochybne znamená obrovský zisk, sprítomnenie a zviditeľnenie na svetovej scéne, ktoré by nijaká vláda nemohla dosiahnuť nijakými inými PR prostriedkami," domnieva sa čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky.

Výber Slovenska ako miesto konania takejto schôdzky podľa neho ukazuje, že sme síce malá, ale nie zanedbateľná krajina. "Sme novým členským štátom Európske únie, sme novým členským štátom NATO, sme, dá sa povedať malý, ale spoľahlivý a solídny spojenec, plníme si svoje záväzky a zároveň nemáme nejaké špeciálne prekážky vo vzťahoch s Ruskom," konštatoval Bútora.

Dodal, že Rusko by pravdepodobne bolo radšej uprednostnilo konanie summitu niekde v Nemecku, kde cíti širšiu politickú podporu, to však bolo podľa neho od začiatku nereálne. "A potom, keď už malo dôjsť k výberu krajiny, tak sa Slovensko ukázalo ako zaujímavá krajina. Rusi by sotva išli do baltickej krajiny, z rôznych dôvodov nie do Česka a Maďarska," poznamenal analytik.

Summit Bush - Putin sa uskutoční na Bratislavskom hrade 24. februára, rokovania budú trvať zhruba štyri hodiny, následne bude pracovný obed a tlačová konferencia. George Bush pricestuje do Bratislavy už 23. februára, pred summitom sa stretne so slovenskými predstaviteľmi. Vladimir Putin príde v deň summitu, v hlavnom meste sa zdrží do 25. februára.

PRAVDA

obsah | publicistika