Politická scéna sa ani za 15 rokov ešte neustálila

Pred pätnástimi rokmi boli na Slovensku prvé slobodné voľby po štyridsiatich rokoch vlády komunistov. Historik Dušan Kováč si myslí, že spektrum strán stále nie je ustálené. O nevyprofilovanosti hovoria aj niektorí politici.

Prvý ponovembrový šéf KSS, neskôr SDĽ, Peter Weiss hovorí, že základy politickej scény sa už postavili, ale ešte stále bude dochádzať k jej diferenciácii. "Je otázne, čo bude s HZDS a čo so slovenskou pravicou, lebo HZDS predstavuje dodatočný potenciál pre pravicovú politiku. Nová šanca je aj pre sociálnu demokraciu, ktorú predstavuje Smer," povedal Weiss. Pre neho je však najzaujímavejšie, čo sa stane s ľudáctvom na Slovensku. Jeho najkrajnejšiu podobu predstavuje podľa Weissa SNS, konfesionálno-fundamentalistickú KDH a tretiu vetvu HZDS.

Prvý predseda KDH Ján Čarnogurský povedal, že "jediné KDH zostalo tou stranou, ako vzniklo v roku 1990". Skutočnosť, že na Slovensku sa zachovali kresťanský, národný a ľavicový prúd je podľa Čarnogurského dané tradičným delením spoločnosti a je to aj inde v Európe. Na otázku, či mu nechýbajú liberáli, odpovedal, že na to, aby sa udržali čo len 15 rokov, "sú príliš nestáli".

Za nevyprofilovanú označil slovenskú politickú scénu i šéf SMK Béla Bugár. "Stačí mať len veľké reči bez konkrétnych činov a ľudia veria," hovorí. Podľa neho však nemožno hovoriť ani o vyprofilovanosti voličskej základne strán. Bugár verí, že ľudia budú v budúcnosti voliť strany predovšetkým na základe programu. Vie tiež, prečo prežili strany združené v maďarskej koalícii. "Priniesli sme na politickú scénu stabilitu, názory, ktorých sa držíme a určitú politickú kultúru," dodal Bugár.

Čo mali strany vo volebných programochVPN - demokratický a právny štát, silné republiky vo federácii, zodpovednosť za rozvoj miestnej a regionálnej samosprávy, plnohodnotné spolužitie menšín so slovenským národom, rozšírenie vzťahov s Európskym spoločenstvom, trhové hospodárstvo, prílev zahraničného kapitálu, demonopolizácia Slovenska, právo na prácu, navrátenie cti pracujúcemu človeku, dlhšia materská dovolenka, citlivá sociálna politika,

KDH - právny štát, zrušenie výlučnej pôsobnosti federácie v otázkach zahraničnej politiky, obrany, menovej politiky, právna a fyzická ochrana jednotlivca aj pred narodením, podpora rodiny, mierové spolunažívanie, postupné zrušenie vojenských blokov, podpora sociálneho a trhového hospodárstva, obnova rodinných fariem, školská reforma, zákonom určená minimálna mzda, vznik nezávislých kresťanských odborov, pomoc štátu v nezamestnanosti,

SNS - podpora zákonov, ktoré zabránia anarchii, Slovensko ako samostatná a zvrchovaná republika, paritné zastúpenie Slovákov v orgánoch federácie, daňová politika, ktorá bude motivovať k podnikaniu, ekonomická a kapitálová nezávislosť Slovenska, slovenčina ako štátny a úradný jazyk bez výnimky, slovenské odbory, minimálna hodinová mzda,

KSS - Slovensko ako súčasť federácie dvoch suverénnych republík, referendá o dôležitých problémoch, nezávislé súdnictvo, prokuratúra, sloboda informácií, priateľské vzťahy so všetkými krajinami, výhodná spolupráca so ZSSR, premyslená hospodárska reforma za spolupráce s pracujúcimi, nesúhlas so všeobecnou reprivatizáciou, progresívne zdanenie vysokých príjmov, bezplatné vzdelanie, právo na prácu, silné odbory, Spolužitie-MKDH - demokracia, ľudské práva a práva menšín, styky národných menšín s materinským národom, ekologické-trhové-sociálne hospodárstvo, konvertibilita koruny, podpora súkromných roľníkov a riešenie vlastníctva pôdy, samostatné rozhodovanie menšín v oblasti kultúry, slobodné používanie jazyka menšín, štátneho tajomníka pre menšiny, právo na prácu, rozvinutá sieť sociálnych podpôr.

(sp)

obsah | publicistika