Václav Havel: Politici nahrávají neonacistům

V souvislosti s útokem na kandidátku Zelených Kateřinu Jacques se bývalý prezident vyjádřil, že někteří čeští politici nevědomky přispívají k atmosféře příznivé pro rozvoj neonacismu.

V postkomunistickém světě hrozí podle bývalého prezidenta Václava Havla nový úkaz - neofašismus či plíživý fašismus. K této myšlence jej přivedl incident při prvomájové demonstraci neonacistů - policie zřejmě neúměrně zakročila proti kandidátce Strany zelených Kateřině Jacques, která proti demonstraci protestovala.

Havel policejní zákrok odsoudil. Zároveň uvedl, že čeští politici svými výroky často přispívají k atmosféře příznivé pro rozvoj neonacismu. "Mám dojem, že někteří naši politici svými vyjádřeními, bezděky, aniž třeba chtějí, k tomu přispívají, k této atmosféře příznivé pro takovéto nálady," řekl exprezident v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

Podle Havla jde například o výroky ohledně romského koncentračního tábora v Letech u Prahy, o používání klecových lůžek v psychiatrických léčebnách či o právech homosexuálů.

"Třeba když se mluví o tom, že ten náš koncentráček nebyl tak úplně špatný jako ty cizí, že cizáci nemají co říkat, jestli naši handicapovaní budou v klecích, když se dává najevo, že menšina jinak sexuálně orientovaná nemá co vyskakovat," uvedl Havel.

Podle něj se za podobnými slovy skrývá jakýsi vlastenecký ideál etnické čistoty, který je velmi nebezpečný. Neonacistická hnutí podle něj v Česku existují, jsou organizovaná, mají vlastní sdělovací prostředky. "Dlouho se zdálo, že k nim byla policie shovívavější než k těm mladým nadšencům s vlajícími vlasy, kteří naopak proti tomu protestují," konstatoval Havel.

To podle něj dává důvod k určitému zneklidnění. Politici by proto měli podle exprezidenta na tyto skutečnosti upozorňovat a varovat před nimi. "To může začít naprosto nenápadně, ale těch konců těžko dohlédnout," dodal Havel.

Jacques v pondělí s několika členy Strany zelených protestovala na pražském Palackého náměstí proti prvomájové demonstraci neonacistů. Podle vlastních slov byla brutálně napadena policistou, který ji údajně bezdůvodně zbil.

Inspekce ministra vnitra navrhla obvinění zasahujícího policisty, premiéru Jiřímu Paroubkovi se to ale zdá málo. Očekává další obvinění a personální zásahy. Policejnímu prezidentovi Vladimíru Husákovi pozastavil připravované povýšení na generála.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | publicistika