Studie: podnikat v ČR je složité

Skočit rovnýma nohama do podnikání v Česku vyžaduje nejen odvahu, ale především trpělivost. Studie Světové banky potvrzuje, že podnikání v tuzemsku rozhodně nepatří k nejsnadnějším. Pomyslnému žebříčku zemí, kde "dělat byznys" je prostě jednoduché, kraluje Nový Zéland. Česko otevírá až čtvrtou desítku seznamu.

I když se tuzemskému hospodářství v poslední době daří a zájem o zboží na zahraničních trzích stoupá, ekonomové se shodují, že zlepšení podmínek pro podnikání by podpořilo další růst. Ze studie vyplývá, že například založení firmy v Česku trvá čtyřicet dní, zatímco ve vyspělých zemích OECD průměrně stačí dní devatenáct. Také počet kroků, které k založení firmy musí živnostník podniknout, je v ČR vyšší, než je průměr ve vyspělých státech. Experti říkají, že překážkami podnikání v Česku jsou především byrokracie či složitost právních předpisů. "Registrace tuzemských podnikatelů k podnikání je příliš zdlouhavá a složitá, když podnikatel obíhá řadu úřadů, které po něm chtějí stále stejné či podobné údaje," soudí ekonom České spořitelny Jan Jedlička s tím, že propojení jejich informačních databází a existence jednotných kontaktních míst by situaci výrazně usnadnila.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn však vládu brání. "K další podpoře firem a podnikatelů přispěje již rozjetý projekt jednotného kontaktního místa pro podnikatele. Živnostníci by tak v budoucnu měli chodit na jeden úřad a vyplňovali by mnohem méně formulářů," tvrdí Jahn. Další pozitivní kroky mají být nižší podnikové zdanění anebo paušály pro živnostníky.

Podle Jedličky je nešťastně ošetřen jak vstup, tak i výstup do podnikání. Potřebná nová podoba zákona o úpadku, který by měl posílit roli věřitelů, se připravovala několik let. "Nový úpadkový zákon vláda schválila. Konkursy budou trvat kratší dobu a nepovedou nutně k zániku podniku," upozornil Jahn.

Podnikání v Česku však podle Světové banky ztěžovaly hlavně komplikované daně. Daňové předpisy se podle studie během posledních deseti let čtyřikrát zvětšily z deseti tisíc stran na 44 tisíc.

"Daně jako takové nejsou v evropském kontextu nijak prohibitivně vysoké, ale negativem je přílišná složitost a zaplevelenost výjimkami, odpočitatelnými položkami či zvláštními režimy," dodává Jedlička. Také vypořádání bankrotu trvalo v tuzemsku průměrně 9,2 roku. A to je po Brazílii, Čadu a Indii nejdéle na světě.

HANA MÁŠOVÁ

obsah | publicistika