V pirátské verzi "hry" na Lidice se už střílí

Kontroverzní "hra" na vypálení Lidic, která má přesvědčit mladé lidi k návštěvě památníku, má pokračování. Zatímco původní nápad reklamní agentury McCann Erickson končí místo samotné hry nápisem "Na co si tu hraješ?!" a popisem tragédie z roku 1942, pirátská verze je dotažená do krajnosti. Lze v ní střílet a sbírat body za mrtvé.

Nově zveřejněná stránka obsahující skutečnou hru nemá s původní kampaní na serveru www.totalburnout.cz nic společného a je umístěna na jiné internetové adrese. Zneužívá však grafiku a nápad kontroverzní reklamy na lidický památník. Vypadá i začíná stejně, může proto některé z návštěvníků zmást.

Jestliže ale reklamní kampaň jen předstírá, že obsahuje hru simulující vypálení středočeské obce nacisty s názvem Total burn-out of Lidice, v překladu Úplné vypálení Lidic, její plagiát po úvodní obrazovce a popisu mise už v dalším kroku skutečnou hru nabízí.

Hráč v ní přes hledí zbraně pozoruje vesnici s vypálenými domy. Mezi nimi se pohybují postavy s českou nebo německou vlajkou na hrudi. Za střelbu do českých postaviček se body přičítají, za německé oběti se mažou. Mezitím hráči ubývá čas a střelivo.

Šéf památníku chce hře zabránit

Tato verze rozzlobila ředitele památníku v Lidicích Milouše Červencla, který netradiční reklamu podpořil. "Jsem z toho nešťastný a je mi to líto. Jak je vidět, všechno na světě je zneužitelné, každá dobrá myšlenka se dá obrátit. Věřím, že rozumní lidé pochopí, že jsme to nevyprovokovali," řekl.

Červencl se nyní ve spolupráci s reklamní agenturou snaží další existenci pirátské verze zabránit. "Trestní oznámení jsme ještě nepodali, snažíme se to zatím řešit spíše technicky. Když se to ale nepovede, dojde i na další kroky," doplnil.

Odmítavé jsou i reakce hráčů v návštěvní knize na stránce s pirátskou hrou. "To se dalo čekat, že nějaký magor bez smyslu pro morálku, bez představy o utrpení, co lidi v Lidicích zažili, nakonec ten nepovedený nápad agentury dotáhne až k absurdnímu finiši. Fuj," napsal jeden z návštěvníků. "Ubohé, takhle to obrátit," přidal se další. Už samotná reklama vyvolala negativní reakce, například ze strany členů Českého svazu bojovníků za svobodu. "Je to hrůza, s níž nesouhlasím," řekla Marie Šupíková, jedna z lidických žen, které se po válce vrátily do obce. Podle ní by lepší cestou bylo důkladnější informování dětí ve škole. "Málo se o Lidicích a druhé světové válce učí," dodala.

MARTIN KAVKA, PRÁVO

obsah | publicistika