Tiché zemetrasenie medzi krajanmi

Vzniklo Svetové združenie Slovákov v zahraničí

Podľa mnohých nastala v júli 2002 historická chvíľa. Na zasadnutí Stálej konferencie "Slovenská republika a zahraniční Slováci 2002", ktoré sa uskutočnilo za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov vrátane prezidenta Rudolfa Schustera v budove Národnej rady SR v Bratislave, vzniklo po nemalých pôrodných bolestiach Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Treba zdôrazniť, že sa veľmi líši od doterajších integračných pokusov, akým bol napríklad Svetový kongres Slovákov. Predovšetkým chce nová organizácia koordinovať spolky Slovákov v zahraničí bez ohľadu na ich politické či názorové smerovanie, ako aj bez akýchkoľvek regionálnych obmedzení. Už krátko predtým, na sklonku júna, sa uskutočnil v Plzni pod záštitou prezidenta Václava Havla a za účasti oficialít na čele s predsedom Senátu Petrom Pithartom 21. výročný svetový kongres Československej spoločnosti pre vedy a umenia. Aj na ňom došlo k posunom - napríklad sa jej zúčastnili aj predstavitelia štátnej krajanskej politiky zo Slovenska.

Plzeň 24.-30. júna

Slovenskú účasť v Plzni možno považovať za súčasť širšieho integračného trendu. Ten sa prejavuje aj tým, že už od októbra minulého roku vydáva Slovensko-český klub so sídlom v Prahe internetový denník krajanov Český a slovenský svet (www.svet.czsk.net). Ten má ambíciu prepájať krajanov, a to nielen slovenských, ale i českých. Vychádza to i zo skúsenosti, že mnohé česko-slovenské spolky vo svete sa nerozdelili, iné úzko spolupracujú. V koncentrovanej podobe sa reprezentanti SR zúčastnili na panelovej diskusii "Spolupráca Českej a Slovenskej republiky s krajanmi", moderovanej predsedníčkou Slovensko-českého klubu Naďou Vokušovou. Príspevky predniesli veľvyslanec SR v ČR Ladislav Ballek, splnomocnenec vlády SR pre zahraničných Slovákov Claude Baláž i riaditeľ Domu zahraničných Slovákov v Bratislave Karol Palkovič. V rámci diskusie vystúpil i bývalý veľvyslanec SR v USA Branislav Lichardus či prvý tajomník Veľvyslanectva SR v ČR Pavol Zatlkaj. A samozrejme tiež krajania, predovšetkým z USA. Je istým paradoxom, že zastúpenie zo slovenskej strany bolo napokon reprezentatívnejšie než z českej. Určite je to pre české oficiálne miesta výzvou do ďalších rokov.

Impulzom pre ďalšiu diskusiu bol príspevok 1. podpredsedu Slovensko-českého klubu a šéfredaktora internetového denníka Český a slovenský svet (svet.czsk.net) Vladimíra Skalského. Hovoril totiž aj o námetoch, ktoré z komunikácie krajanov prostredníctvom tohto denníka vyplynuli. Slovenská republika by mala podľa neho podobne ako ČR a mnohé iné štáty umožniť voľby na zastupiteľských úradoch. Mala by sa pritom vyhnúť chybe, ktorá čaká na nápravu aj v českej legislatíve: nezavádzat povinnú registráciu vopred, ktorá voľby komplikuje a zdražuje. Táto výzva sa samozrejme týka len tých krajanov, ktorí majú aj slovenské občianstvo. Česká republika by mala podľa názoru krajanov pružnejšie pracovať s inštitútom dvojitého občianstva. Ako nie úplne dostatočný sa javí dotačný systém v ČR. Jednak ide o jeho malý objem, jednak o neprehľadné obmedzenia, týkajúce sa najmä uchádzačov z ČR. Slovenský má samozrejme tiež rezervy. Aj na Slovensku by sa mohli udeľovať vyznamenania za šírenie dobrého mena v zahraničí, obdobu českých Cien Jana Masaryka Gratias Agit. Oba štáty by mali venovať viac pozornosti aj česko-slovenským spolkom.

Celkovo sa v Plzni uskutočnili za týždeň desiatky panelových diskusií, ale aj spoločenských a kultúrnych podujatí.

Bratislava 2.-4.júla

Chvíľa, keď sa naozaj písali dejiny, však nastala až v Bratislave. Neľahká diskusia Slovákov z celého sveta napokon vyústila do vzniku Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Predpoklad pre to vytvorila zhoda na jeho stanovách, ktoré sa rodili 3. júla celý deň až do noci na spoločnom zasadnutí návrhovej a mandátovej komisie a pracovného predsedníctva pod vedením Vladimíra Skalského.

Súčasne zasadali jednotlivé sekcie Stálej konferencie "Slovenská republika a zahraniční Slováci 2002": organizačná a legislatívno-právna, kultúrneho dedičstva a umenia, vedy, školstva, mládeže a športu, mediálna, informačná a edičná, vzťahov a spolupráce medzi SR a Slovákmi v zahraničí a Business Forum. Z týchto rokovaní vzišli mimoriadne zaujímavé a obsiahle návrhy a závery. Nie je bez zaujímavosti, že zástupcovia Slovákov z ČR zohrali významnú rolu aj v práci sekcií - členka výkonnej rady Klubu slovenskej kultúry Helena Nosková predsedala sekcii vedy, školstva, mládeže a športu, predsedníčka Slovensko-českého klubu Naďa Vokušová mediálnej, informačnej a edičnej.

V posledný deň konferencie schválilo plénum stanovy i uznesenie a zvolili aj sedemnásťčlennú Generálnu radu Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Zasadli v nej zástupcovia veľkej väčšiny významných slovenských komunít v zahraničí, a to na základe regionálnych volieb s jasnými pravidlami. Predsedom sa stal Dušan Klimo, podnikateľ, žijúci v Nemecku, 1. podpredsedom Juraj Červenák z Juhoslávie, 2. podpredsedom Milan Čuba z USA, tajomníčkou Naďa Vokušová z Českej republiky, hospodárom Bohuslav Šťastný zo Švajčiarska. V sedemnásťčlennej Generálnej rade sú zastúpení ešte Tibor Divinec z Kanady, Ján Fuzik z Maďarska, Ondrej Štefanko z Rumunska, Jozef Čongva z Poľska, Jozef Hajniš z Ukrajiny, Pavel Kočenov z Kirgizstanu, Vojtech Michael Markus z Austrálie, Dušan Daučík zo Švédska, Adrija Kuric z Chorvátska, František Manák z Francúzska, Elena Cengelová-Carina z Talianska a Tibor Bajchy z Nemecka. Konštituovala sa aj Revízna a zmierovacia komisia Svetového združenia Slovákov v zahraničí na člene s Pavlom Zimom z Juhoslávie. Členmi sú Ildika Klauszová Fúziková z Maďarska a Peter Lipták z Českej republiky.

Generálna rada má do jedného roka dopracovať stanovy a ďalšie dokumenty a zvolať valné zhromaždenie. Generálna rada má súčasne vstúpiť do spolupráce s Generálnym sekretariátom pre zahraničných Slovákov a ďalšími štátnymi orgánmi Slovenskej republiky. Bude sa tiež snažiť uviesť do života závery z rokovania sekcií konferencie a ďalšie záujmy Slovákov v zahraničí.

Prítomní zástupcovia zahraničných Slovákov vyjadrili mimoriadne poďakovanie podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Ľubomírovi Fogašovi, splnomocnencovi vlády pre zahraničných Slovákov Claudeovi Balážovi a Generálnemu sekretariátu pre zahraničných Slovákov za výbornú prípravu Stálej konferencie "Slovenská republika a zahraniční Slováci 2002". Tá sa vlastne naposledy konala v pôvodnej podobe. Budúcnosťou sú už valné zhromaždenia Svetového združenia Slovákov v zahraničí. To má ambíciu stať sa partnerom štátu v tomto slovensko-slovenskom dialógu. Zdá sa, že od samého začiatku partnerom akceptovaným. Napokon, na tlačovej konferencii, oznamujúcej vznik celosvetového združenia vystúpili aj vicepremiér Ľubomír Fogaš a vládny splnomocnenec pre zahraničných Slovákov Claude Baláž.

Nevyhnutný predpoklad pre zmierlivé a integračné tendencie v krajanskej komunite vytvorila jednoznačne aj politika súčasnej slovenskej vlády. Tá totiž problematiku nepolitizuje, nevyberá si, s kým komunikovať a s kým nie, nenálepkuje dobrých a zlých Slovákov. Je to dôležité, veď krajania môžu pomôcť pri budovaní obchodných, kultúrnych i iných mostov. Zvlášť v čase, keď sa Slovensko pripravuje na vstup do NATO a EÚ. Zdá sa, že sme sa všetci už trochu poučili.

(vosk)

obsah | publicistika