Korupcia v ČR a SR je rovnaká ako v Maroku

Slovensko a Česko sa podľa tohtoročnej analýzy indexu vnímania korupcie, ktorú uskutočnila organizácia Transparency International (TI), umiestnili s indexom 3,7 na 52. mieste na svete. TI od roku 1995 určuje poradie krajín z hľadiska miery korupcie. Hodnota indexu sa pohybuje od 0 do 10, pričom hodnotenie 10 znamená, že organizácia korupciu vo verejnom sektore príslušnej krajiny nezaznamenala. Podľa šéfky Transparency International Slovensko (TIS) Emílie Sičákovej-Beblavej však hodnotenie 10 nedostala žiadna zo 102 krajín. Najvyššiu priečku s indexom vnímania korupcie 9,7 dosiahlo Fínsko. Skóre nižšie ako 5 dosiahlo 70 krajín vrátane tých najchudobnejších.

Slovensko a Česko sa o 52. miesto delí s troma ďalšími krajinami - Lotyšskom, Marokom a Srí Lankou. Udelený index 3,7 je rovnaký ako v roku 2001. Sičáková-Beblavá poznamenala, že v minulom roku SR zaznamenala isté zlepšenie. V roku 2000 totiž jej index dosahoval hodnotu 3,5. Zatiaľ najlepšie hodnotenie zaznamenala krajina v roku 1998, kedy jej index bol 3,9.

V porovnaní s ostatnými krajinami Visegrádskej štvorky jedine Slovensko zostalo na minuloročnej úrovni. Všetky ostatné krajiny - Česko, Poľsko aj Maďarsko - mali hodnotenie horšie. Analýza ukázala, že od roku 1998 je korupcia vo verejnom sektore v týchto štátoch na vzostupe.

Prezidentka TIS dnes na stretnutí s novinármi v Bratislave konštatovala, že výsledok, aký Slovensko tento rok dosiahlo, nemožno považovať za pozitívny. Blížiace sa parlamentné voľby, nástup inej vládnej garnitúry, tvorba Programového vyhlásenia vlády vytvára nový priestor na razantné riešenie problémov s korupciou v štáte. Index vnímania korupcie je indikátorom miery rozšírenia korupcie po celom svete tak, ako ho vnímajú respondenti prieskumov organizovaných renomovanými medzinárodnými inštitúciami. Zahrňuje údaje z 15 prieskumov od deviatich nezávislých inštitúcií, ktoré sa realizovali medzi podnikateľmi, analytikmi a obyvateľmi.

(mp)

obsah | publicistika