Česko je středoevropský ráj hazardu

Česká republika je Monte Carlo střední Evropy. V zemi je totiž víc kasin než ve všech okolních státech dohromady. Až výbuch v centru Prahy ukázal, že jde o špatně kontrolovaný miliardový byznys.

Kdyby v neděli před Casinem Royal nezranil granát osmnáct lidí, tak se ještě nějaký čas nikdo nezabýval tím, co se v kasinech děje.

Přiznávají to i sami státní úředníci, kteří na legální hazard dohlížejí.

"Toto byl impulz, který nám pomůže s novelou loterijního zákona. Ta zpřísní pravidla pro provozování kasin," říká náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

To ovšem neznamená, že poklesne rekordní počet heren v Česku, což je i podle majitelů kasin největší problém legálního hazardu. Na 150 kasin totiž dohlíží pouhých sedm určených úředníků státního dozoru ministerstva. "Velká část kasin funguje jako nekontrolovaná pračka peněz. Ty se perou většinou tak, že kamarádi majitele naprosto legálně prohrají v kasinu peníze. A pak mají třeba nějakou nemovitost, kterou majiteli pronajímají, a dostanou tak zpět zlegalizované peníze. Kdo to dělá šikovně, je neodhalitelný, protože kontroly jsou mizerné," otevřeně přiznává vlastník deseti kasin sítě Fair Play Miloš Vajner.

Recept státních úředníků počítá mimo jiné s tím, že obce získají možnost kasino povolit nebo zakázat. "To je úplný nesmysl. Ony přece naopak chtějí víc kasin. Selhává státní dozor. Tam je třeba zásadních změn," míní Vajner. Má na mysli třeba fakt, že kasina sice musí povinně odevzdávat sedm až osm procent z tržeb na veřejně prospěšné účely, jenže na rozdíl od vyspělé Evropy, kde stát hlídá, na jaké projekty peníze plynou, u nás je některá kasina přelévají do spřízněných nadací.

"Třeba v Americe jsou kasina díky velmi obtížnému získání licence v podstatě čistým obchodem," sdělil MF DNES člověk, který se už patnáct let zabývá legálním podnikáním v hazardu.

"Tam musíte předložit daňová přiznání za posledních ix let, dělá na tom i FBI. U nás je to byznys, který ovládá podsvětí," dodal.

Ministerstvo financí nyní podle Prouzy zvažuje průhlednější model: kasina by povinně zveřejňovala, komu peníze dávají a kolik. "Pokud se to nepodaří prosadit, existuje možnost, že by tyto peníze tekly jen přes speciální nadace, které by je samy přidělovaly žadatelům z oblasti kultury či sportu," říká.

Něco podobného funguje v Nizozemsku. "Jenže tam je kasin šestnáct, a proto je to transparentní byznys," upozorňuje Vajner. U nás lze tento hazard podle něho omezit jen tak, že se v zemi nechají působit jen velké firmy, které státu složí stamilionové kauce pro případ, že by podváděly. Touto cestou však ministerstvo nepůjde.

Počty kasin

* Česká republika 151

* Německo 20

* Nizozemsko 16

* Rakousko 12

MAREK PRAŽÁK, LENKA PETRÁŠOVÁ

obsah | publicistika