Slováci potrebujú zviditeľniť svojích hrdinov

Slováci sú akoby v depresii a málo si veria, takže treba vytiahnuť tému, ktorá im dodá hrdosť, ale nie velikášstvo, nazdáva sa Dušan Rapoš. Podľa jeho slov by malo ísť o ľúbostný dobrodružný veľkofilm, ktorý by dotiahol na Slovensko turistiku. Ponuku na pokračovanie štvrtého dielu Fontány pre Zuzanu dostal režisér Dušan Rapoš hneď pri premiére filmu v Afrike, ale zatiaľ nad ňou neuvažuje.

Podľa neho totiž Slovensko potrebuje skôr filmy s témami, ktoré by ho pozdvihli. Slováci sú akoby v depresii a málo si veria, takže treba vytiahnuť tému, ktorá im dodá hrdosť, ale nie velikášstvo, nazdáva sa Dušan Rapoš. Podľa jeho slov by malo ísť o ľúbostný dobrodružný veľkofilm, ktorý by dotiahol na Slovensko turistiku. Poliaci to napríklad vedia. Prostredníctvom jedného filmu ukážu polovicu svojej histórie aj koľko mali grófov i kniežat. Slovensko však tiež malo veľa historických postáv. Námetom na filmy by mohli byť Svätopluk, Pribina, Jánošík či Štefánik. Slováci totiž na diplomatických úrovniach vysvetľujú svoju históriu, "ale k tomu treba čerešničku - veľkofilm so svetovou hviezdou, ktorý si pozrie celý svet," zdôrazňuje filmový režisér. Diváci totiž budú chcieť podľa neho vidieť svojho miláčika a cez neho napokon zistia aj to, že existuje Slovensko a malo takého úžasného chlapíka. "Ten Džórdž, to bol ale chlap!" - povedia si diváčky v kine a vďaka tomu sa rozhodnú prísť na Slovensko, uvažuje Dušan Rapoš.

Napriek tomu sa vraj stretol s názormi, podľa ktorých nie je správne obsadiť do roly Jánošíka medzinárodnú filmovú hviezdu. Film by však v prípade svetového mena v hlavnej úlohe získal distribučné aj finančné garancie a nemusel by sa platiť z daní Slovákov, vysvetľuje.

So scenárom na Jánošíka sa vraj stretol už dávnejšie a momentálne dostal opäť ponuku natočiť ho. Existuje už veľmi kvalitný východiskový materiál. "Verím, že v dohľadnom čase sa začne s prácou na ňom," povedal Dušan Rapoš. Film by podľa neho zamestnal veľký štáb ľudí, bola by to práca pre stovky komparzistov okolo Terchovej, takže by nemalo nikomu prekážať, že na pľaci hrá filmová hviezda z Hollywoodu. Jánošík je lepšia téma ako Robin Hood, ktorého natáčajú znova a znova, dodal režisér. Štefánik by bol zase zaujímavý pre hercov, ktorí idú viac do hĺbky. Vedel by si v jeho úlohe predstaviť Dustina Hoffmana aj Al Pacina, pretože postava Štefánika má odkaz dramatický aj historický.

PRAVDA

obsah | publicistika