Eurovltava

Evropská unie uvítala příchod Eura tóny Smetanovy Vltavy. Krásná zpráva. Jde o část bytostně českého cyklu Má vlast. To, že sídlem evropské exekutivy, tedy jakýmsi pomyslným středem Evropy, belgickým Bruselem, zněl právě tento motiv, má několikerou symboliku. Především to potvrzuje, že Česká republika se stejně jako ostatní země regionu nemusí "vracet do Evropy", protože leží v jejím srdci. "Euro je symbolem evropské identity," pochvaloval si zavedení stejného platidla pro oblast od Egejského moře až po polární kruh předseda evropské komise Romano Prodi. Takovým symbolem je i Má vlast, nebo - ať se to někomu líbí nebo ne - i úplně odlišný Haškův Švejk. Uvítání Eura tóny z pera předního skladatele českého romantizmu možno jistě vykládat i jako příslib brzkého přijetí České republiky do Evropské unie, i když ještě i pak bude zřejmě dlouho trvat, než Euro nahradí korunu. Zatím novou měnu zavedly Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Belgie, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Finsko, Řecko, Irsko a Lucembursko. Mimo zůstaly z členských států EU Velká Británie, Švédsko a Dánsko. A konečně, objevil se i výklad, že právě živý ok Vltavy, oslavený Smetanou, vystihuje současný pohyb v Evropě, včetně nesporného úspěchu, jakým je hladké zavedení Eura, provázené eufórií a zpevňováním kurzu této měny.

Že jsem začal přehnaně pateticky? Možná, ale proč si to jednou za dlouhou dobu nedopřát? Znovu se vracejí ty běžné dny, kdy se bude tvrdě vyjednávat o podmínkách přistoupení, handlovat o přechodná ustanovení, omezení, dotace... .

A po mírně patetické a pragmaticky-realistické poloze snad ještě ta humorná, Čechům i Slovákům velice blízká... Na zavedení Eura, od kterého někteří očekávají zdražení služeb, okamžitě zareagovaly italské prostitutky. Aby právě tyto obavy ze zdražení rozptýlily, rozhodly se své služby zlevnit. Zatímco dříve za své služby poptávaly kolem 155 eur, nyní chtějí jen 150. "Veříme, že sleva uspokojí naše klienty a naše práce bude radostnější," řekla maďarské agentuře MTI mladá Římanka. Na jedno Euro zlevnili i hamburgery firmy McDonalds. Takže dokonce i dávky cholesterolu budou Evropané přijímat radostněji. Vltava teče dál a nese v sobě ledacos...

ALLEN LOEWENSTEIN

obsah | publicistika