Zdraží v EU potraviny?

Připravte si peněženky, přichází Evropská unie, varují ekonomové. V případě cen potravin dodávají: některé zboží sice zlevní, mj. citrusy, většina produktů však postupně zdraží, a to v průměru o pět procent ročně.

"Ceny potravin v ČR jsou zhruba na čtyřiceti procentech cen v EU. Pouze na účtence z obchodu ale spotřebitel integraci země do Unie zcela jistě nepozná," uvedl za Ministerstvo zemědělství ČR Hugo Roldan z odboru komunikace.

Doplnil, že nárůst nákladů domácností bude i v této oblasti postupný a bude odrážet ekonomickou situaci naší země. V sortimentu potravin čeká na Čechy v nadcházejících letech mnoho překvapení. Nutno říci, že mnohdy nemilá. Příjemné je, že nepatrně zlevní "dobrůtky": káva, čaj, kaviár, bonbóny, čokoláda a žvýkačky. Tyto produkty se sice nepřesunuly, jak se všeobecně očekávalo, do snížené 5 % sazby DPH, pod vlivem většího dovozu z Unie a kolísání surovin na světových trzích lze přesto u nich pokles cen brzy očekávat.

Na nižší položky na účtence z obchodu se můžeme těšit i u vepřového masa a drůbeže. I zde se projeví rozšíření unijního trhu. "Češi zaplatí méně i za pomeranče a citróny dovážené ze Španělska, Portugalska nebo Řecka. Po 1. květnu se odbourají různé poplatky při dovozu," konstatoval Rodan.

Méně potěšující pro domácnosti v ČR bude, že po integraci postupně zdraží většina základních potravin, tj. mléko, brambory, chleba atd. Ekonomové pohyb odhadují na plus pět procent ročně.

O přesném vývoji ovšem nemají konkrétní představu ani volení zástupci lidu, ani protřelí finančníci. O položkách u řady komodit totiž rozhodne především chování trhu a silná konkurence panující v oblasti maloobchodu.

Průměrná výplata občana ČR je nyní zhruba na pětině toho, co si vydělá měsíčně zaměstnanec v Německu. Podle ekonomů se mzdy postupně vyrovnají v následujících třiceti letech. Půjde-li vše, jak má, dodávají záhy. Jednotlivé nadnárodní společnosti budou proto zcela jistě brát při zdražování potravin v úvahu horší ekonomickou situaci v ČR, viděno z pohledu bohatších zemí Unie.

Děje se tak ostatně už nyní, a to v případě členských států na jihu a severu Evropy. Tam jsou rozdíly v cenách i přes jednotný unijní trh až dvojnásobné.

NOVINKY

obsah | publicistika