Nejdůležitější události v ekonomice ČR za rok 2004

Výběr nejvýznamnějších ekonomických událostí roku 2004 v České republice.

LEDEN

1. - Minimální mzda vzrostla ze 6200 korun na 6700 korun.

5. - Podle ministerstva financí vzrostl schodek rozpočtu ČR za rok 2003 na 109,1 miliardy korun ze 45,7 miliardy korun (2002). Rekordní schodek byl o 2,2 miliardy nižší než původně schválený návrh rozpočtu.

6. - Mráz působil potíže v celém Česku. Teploty klesly až pod 20 stupňů Celsia, v Horské Kvildě na minus 27 stupňů.

7. - Vláda zahájila privatizaci Českého Telecomu. V červnu získalo kontrakt na poradce při prodeji 51 procent akcií konsorcium Credit Suisse First Boston a České spořitelny. V říjnu mezirezortní komise doporučila prodej přes kapitálové trhy a v prosinci vláda rozhodla, že nabídne Telecom nejdřív investorovi, v případě nízkých nabídek prodá akcie na kapitálových trzích.

8. - Ministerstvo financí oznámilo, že státní dluh ČR stoupl na konci roku 2003 na 493,2 miliardy. Na začátku roku 2003 činil 395,9 miliardy korun.

- Síť obchodů s elektronikou Electrocity v ČR skončila.

14. - Vláda schválila zákon o dluhopisovém programu, který umožní vydat dluhopisy na krytí schodku rozpočtu. Stát si chce půjčit 103,6 miliardy korun. Sněmovna návrh schválila v březnu.

- Vláda schválila postupný zánik České konsolidační agentury a dceřiných společností. ČKA by měla zaniknout v roce 2007.

- Vláda rozhodla převést menšinový podíl ve výrobci výbušnin Explosia v držení společnosti Aliachem na Českou konsolidační agenturu. V březnu rozhodla, že na ČKA převede i většinový podíl společnosti Explosia v držení Strojíren Tatra Praha.

14. - Sněmovna schválila novelu zemědělského zákona. Podle ní budou muset lidé, kteří po vstupu ČR do EU budou chtít podnikat v zemědělství, prokázat odbornost a bezúhonnost. Prezident Václav Klaus novelu vetoval, sněmovna jeho veto v únoru přehlasovala.

15. - České aerolinie otevřely na letišti Ruzyně nový nákladní terminál. Jeho roční kapacita je 60.000 tun zboží.

23. - Potvrzen devátý případ tzv. nemoci šílených krav BSE v Česku. Do prosince 2004 se počet případů BSE zvýšil na 15.

23. - Podle ČSÚ skončil zahraniční obchod za rok 2003 se schodkem 71,2 miliardy korun.

28. - Státní společnost Česká finanční oznámila, že spolu s FNM prodají svůj podíl ve Spolchemii - Česká finanční 53,7 procenta a FNM 12 procent akcií. V dubnu ČF prodej zrušila, v září FNM prodal svůj podíl společnosti Arca Capital Bohemia.

28. - Česká měna prolomila hranici 33 korun za euro (33,20 Kč/EUR). V dalších dnech dále klesala.

30. - Předseda představenstva OKD a spolumajitel koncernu Karbon Invest Viktor Koláček se vzdal funkce ve vedení OKD.

ÚNOR

3. - Bylo oznámeno, že ÚOHS dal Českému Telecomu za zneužití dominantního postavení na trhu pokutu 81,7 milionu korun. Do té doby nejvyšší pravomocná sankce v historii úřadu.

6. - Pražský soud poslal do konkurzu IP banku, která je nástupnickou organizací zkrachovalé Investiční a Poštovní banky.

9. - Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 10,8 procenta, což je rekord v historii země. Práci si hledalo 569.474 osob.

10. - Novým ředitelem Střediska cenných papírů se stal Bedřich Janáček, doposud vedoucí úseku vnitřní správy střediska.

- Odvolán předseda představenstva Aera Vodochody Antonín Jakubše, prezidentem firmy zůstal.

11. - Podle MF daňové nedoplatky v roce 2003 poprvé v historii ČR klesly. Jejich celková evidovaná výše se ke konci roku 2003 snížila o 1,7 miliardy na 109,2 miliardy korun.

12. - ČNB informovala, že deficit běžného účtu platební bilance se v roce 2003 prohloubil na 175,8 miliardy korun ze 148,1 miliardy v roce 2002.

20. - Sněmovna schválila novelu živnostenského zákona a zamítla výjimku pro stavbu jezů na Labi.

23. - Novým generálním ředitelem ČEZ byl s účinností od 1. dubna jmenován Martin Roman.

26. - Koalice ve sněmovně prosadila změny v zákoně o DPH. Sazby budou od května pět a 19 procent, některé položky přejdou do vyšší daňové sazby. Prezident Klaus zákon vetoval, sněmovna jej v dubnu schválila znovu.

BŘEZEN

2. - Sněmovna podpořila balík vládních zákonů, které upravují podnikání v oblasti kapitálových trhů a přijala novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže.

2. - Škoda Auto představila nový model Octavia.

3. - Vláda zrušila soutěž na prodej hnědouhelných dolů. U Severočeských dolů byla privatizace zrušena, u Sokolovské uhelné vláda zahájila jednání se Sokolovskou těžební, které poté 50procentní státní podíl v SU prodala za 2,6 miliardy Kč.

4. - ČR a Rusko podepsaly dodatek mezinárodní dohody, kterým uzavřely jednání o civilní části ruského dluhu.

10. - Vláda schválila energetickou koncepci ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. Návrh nevylučuje výstavbu dvou jaderných bloků s celkovým instalovaným výkonem 1200 megawattů.

17. - Vláda schválila prodej strojírenské společnosti Královopolská firmě Královopolská Ria. V květnu rozhodnutí zrušila a v červnu prodala Královopolskou společnosti Brass.

23. - Vláda rozhodla, že 46procentní podíl ve společnosti OKD prodá majoritnímu akcionáři, skupině Karbon Invest. Prodej akcií OKD Karbon Investu za 4,1 miliardy korun schválila v září.

23.-25. - V Praze se konalo 11. Evropské bankovní a finanční fórum. Jednalo o rozšíření Evropské unie.

24. - Vláda schválila, že Pozemkový fond skončí činnost ke konci roku 2009.

- Kabinet schválil novelu nařízení o produkčních kvótách cukru, která cukerní řád upravuje podle evropských předpisů.

31. - ČNB oznámila, že ČR dlužila v zahraničí na konci roku 2003 celkem 894,3 miliardy korun, tedy o 81 miliard více než v závěru předchozího roku. Zahraniční investice převýšily tuzemské investice v zahraničí o 615,7 miliardy korun.

DUBEN

7. - Evropská komise doporučila ČR, aby věrohodně snižovala schodek veřejných financí, reformovala zdravotnický a důchodový systém a omezila rizika plynoucí z růstu pohledávek v ČKA.

- Sněmovna schválila nový zákon o zaměstnanosti a další předlohy týkající se zaměstnanosti.

- Vláda rozhodla, že státní podíl ve společnosti ČKD Praha Holding prodá společnosti Fite-DV ze skupiny 11 Fite. - Konsorcium firem Toyota-PSA (TPCA) dokončilo hrubou stavbu společného automobilového závodu v průmyslové zóně Kolín- Ovčáry. V prosinci automobilka představila nové vozy.

14. - Vláda schválila jeden ze zákonů, kterými chce bojovat proti šedé ekonomice, a to o povinném značení lihu. Sněmovna zákon schválila v listopadu a nyní čeká na projednání v Senátu.

- Sněmovna schválila vládní návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu a novelu, která zvýší kapitál družstevních záložen ze současného půl milionu korun na 35 milionů korun.

21. - Vláda odmítla návrh na prodej 14procentního státního podílu v podniku ZVVZ Milevsko společnosti Arca Capital Slovakia, rozhodla o způsobu výplaty evropských dotací zemědělcům a stvrdila státní závěrečný účet, podle kterého ČR v roce 2003 hospodařila se schodkem 109,1 miliardy korun.

23. - Škoda Holding prodala tři dceřiné firmy Škoda JS, Škoda Hutě a Škoda Kovárny ruské průmyslové skupině OMZ - největší ruská investice v ČR od roku 1989.

28. - Vláda schválila prodej státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol polské společnosti PKN Orlen. Firma za holding nabídla 13,05 miliardy korun. FNM a Česká konsolidační agentura podepsaly smlouvu s PKN Orlen 4. června.

- Vláda schválila prodej pětinového podílu ve společnosti Muzo, která je zpracovatelem transakcí platebních karet, jejímu většinovému vlastníku, americké firmě Global Payments a koncepci přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání.

- Představenstvo Českého Telecomu odvolalo dva ze tří jednatelů dceřiné společnosti Eurotel Terrence Valeskiho a Luboše Bórika. Valeski v květnu odstoupil i z funkce generálního ředitele, nahradil ho Michal Heřman.

29. - Novým prezidentem Svazu průmyslu a dopravy byl zvolen bývalý generální ředitel elektrárenské společnosti ČEZ Jaroslav Míl. Ve funkci vystřídal Stanislava Kázeckého.

30. - Bylo oznámeno, že stát prohrál spor se společností Petrcíle a musí jí zaplatit zhruba dvě miliardy korun, neboť FNM firmě neoprávněně vypověděl smlouvu, kterou se zavázal k prodeji 15 procent akcií Nové huti. V listopadu městský soud zamítl žalobu FNM, který se domáhal zrušení výsledku arbitráže.

- MF informovalo, že udělilo Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu zmocnění k činnosti platební agentury pro správu agrárních dotací.

KVĚTEN

1. - Česká republika se stala spolu s dalšími devíti zeměmi členem Evropské unie.

- Se změnou DPH na pět a 19 procent ze změnily ceny u tisíců druhů zboží - největší pohyby cen za posledních deset let.

5. - Oznámeno, že česká armáda nakoupí v příštích letech od Tatry Kopřivnice asi 1000 terénních nákladních automobilů.

- Největší česká loterijní společnost Sazka vydala desetileté dluhopisy v hodnotě 175 milionů eur (5,6 miliardy Kč). 12. - Vláda schválila takzvaný konvergenční program postupného snižování schodků veřejných rozpočtů a konsolidace fiskální politiky do roku 2007 a národní program snižování emisí. Schodek by měl v roce 2008 klesnout pod tři procenta hrubého domácího produktu.

19. - Vláda uložila odpovědným ministerstvům, aby odňala licenci na vývoz radarů Věra do Číny, neboť vývoz zbrojního zařízení do Číny není podle vlády v zahraničněpolitickém zájmu ČR. Vláda také vybrala za budoucího šéfa Komise pro cenné papíry Pavla Hollmanna.

ČERVEN

1. - ÚOHS dal šesti distributorům pohonných hmot celkovou pokutu 313 milionů korun. Firmy Agip, ConocoPhillips, Aral, OMV, Shell a Benzina úřad trestá za kartelové dohody o cenách. ÚOHS potvrdil březnové rozhodnutí, proti němuž podaly firmy rozklad.

7. - Rada guvernérů Evropské investiční banky jmenovala Ivana Pilipa viceprezidentem tohoto finančního ústavu EU.

11. - Šéf České pošty Jan Přibyl rezignoval na funkci generálního ředitele. Novým ředitelem se stal Karel Kratina. - Svaz průmyslu a dopravy byl přijat do Unie zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Evropy (UNICE).

14. - ČR vydala svou první emisi eurobondu, a to ve zvýšeném objemu 1,5 miliardy eur proti plánované miliardě eur.

15. - Den daňové svobody - o čtyři dny později než loni.

16. - Vláda schválila návrh zákona o dani z příjmu, který mimo jiné zavádí společné zdanění manželů. Sněmovna zákon schválila v listopadu.

23. - Podle sněmovní vyšetřovací komise vyplynulo, že kabinet expremiéra Miloše Zemana uzavřel ohledně stavby dálnice D47 pro stát nevýhodnou smlouvu. Korupční jednání komise neprokázala.

24. - ČNB od roku 2001 poprvé zvýšila úrokové sazby, a to o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazbu zvedla na 2,25 procenta.

- Evropská komise souhlasila s českým plánem stlačit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2008. Označila ho však zároveň za opatrný a málo ambiciózní.

25. - Otevřen další úsek pražského metra ze stanice Nádraží Holešovice do Ládví. Nový úsek je dlouhý téměř čtyři kilometry.

26. - Vladimír Špidla se rozhodl rezignovat na funkci premiéra i předsedy ČSSD.

29. - Cestovní kancelář Tsakis vyhlásila úpadek.

ČERVENEC

1. - Premiér Vladimír Špidla podal demisi. Novým premiérem se stal 26. července úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Prezident Václav Klaus jmenoval novou koaliční vládu 4. srpna.

- Sněmovna schválila hospodaření vlády se státním rozpočtem za rok 2003. ČR v roce 2003 hospodařila se schodkem 109,1 miliardy korun, což je nejvyšší deficit v historii země. Schodek bude vypořádán státními dluhopisy za 99,5 miliardy korun.

5. - EU zahájila proceduru pro nadměrný rozpočtový deficit proti ČR a dalším pěti státům. Ministři financí souhlasili s tím, aby Česko stlačilo schodek pod tři procenta HDP do roku 2008.

9. - Státní dluh se vyšplhal na rekordních 600 miliard korun, v přepočtu tak na každého občana připadá 60.000 korun.

15. - Společnost ČEZ zvítězila v soutěži na koupi skupiny tří bulharských distribučních společností. ČEZ podepsal s bulharskou vládou smlouvu 19. listopadu. Za 67 procent akcií zaplatí zhruba 8,9 miliardy Kč - největší investice české firmy v zahraničí.

15. - Společnosti Škoda Electric a Karosa Vysoké Mýto představily nový typ nízkopodlažního trolejbusu.

25. - Bylo zveřejněno, že České aerolinie jako první z přistupujících zemí získaly oprávnění EU, které jim umožňuje opravovat svá letadla i letadla patřící jiným společnostem.

SRPEN

2. - Český Telecom zahájil v Praze zkušební provoz digitálního televizního vysílání.

25. - Vláda schválila od 1. září nového šéfa Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta. Nahradil Pavla Brychtu. - Bylo zveřejněno, že Technická univerzita v Liberci vyvinula průlomovou technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných netkaných materiálů.

26. - ČNB zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní repo sazba tak vzrostla na 2,50 procenta. - Otevřen nový pražský tunel Mrázovka.

- ÚOHS oznámil, že uložil šesti stavebním spořitelnám nejvyšší pokutu ve své historii v celkové výši téměř 500 milionů korun. Potrestal je za kartelové dohody ohledně poplatků.

30. - Zkrachovala cestovní kancelář tm - Travel Market.

ZÁŘÍ

1.- Vláda rozhodla, že stát bude linkovým dopravcům přispívat nejen na ztrátu z provozování linek pro dopravní obslužnost regionů, ale bude jim hradit i ztrátu ze žákovského jízdného.

3. - Mezinárodní ratingová agentura Standard Poor's snížila hodnocení dlouhodobých korunových závazků ČR o jeden stupeň na hodnotu A z dosavadního A+. Za důvod označila zhoršující se stav veřejných financí a špatné vyhlídky na to, že by vláda udělala v rozpočtové oblasti nápravu.

- Cestovní kancelář Globtour Praha ukončila činnost.

- MF podepsalo smlouvu s ČEZ o koupi jejího podílu v provozovateli přenosové soustavy ČEPS za asi 7,1 miliardy korun.

7. - ČEZ oznámil, že bude v roce 2005 prodávat elektřinu o 11 procent dráže.

8. - Kabinet schválil návrh uhradit staré dluhopisy za 80 miliard korun vydáním nových cenných papírů.

10. - ČSÚ oznámil, že česká ekonomika ve druhém čtvrtletí roku zrychlila tempo růstu na 4,1 z revidovaných 3,5 procenta v 1. čtvrtletí. Jde o nejvyšší růst od posledního čtvrtletí 2000.

14. - Bývalá předsedkyně ČSÚ Marie Bohatá se stala první vysokou úřednicí Evropské komise z nové členské země. Byla jmenována místopředsedkyní statistické kanceláře Eurostat.

15. - Vláda schválila návrh zákona o pravidlech obchodování s emisemi skleníkových plynů, které bude v EU spuštěno 1. ledna 2005. V listopadu návrh, podle kterého stát rozdá 450 zdrojům znečištění povolenky na vypouštění téměř 108 milionů tun emisí, schválila sněmovna.

21. - Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2005 se schodkem 83,6 miliardy korun. Sněmovna schválila příjmy, výdaje a schodek rozpočtu 15. října.

24. - Sněmovna schválila s pozměňovacími návrhy Senátu zákon o nouzových zásobách ropy či novelu zákona o vypořádání majetkových nároků oprávněných osob v zemědělských družstvech.

29. - Vláda schválila prodej státního 42procentního podílu ve Válcovnách plechu firmě Ispat Nová huť. Součástí je i prodej pohledávek za válcovnami v nominální hodnotě 216 milionů korun.

- Vláda schválila zprávu o realizaci reformy veřejných financí ministra financí Bohuslava Sobotky. Cílem je postupně snižovat tempo růstu zadlužování země.

- Ministr zemědělství Jaroslav Palas odvolal ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského. Ve funkci ho nahradí Milan Malena.

ŘÍJEN

1. - Začal platit nový zákon o zaměstnanosti.

- Ceny zemního plynu stouply v průměru téměř o 13 procent; domácnostem o 11 procent, velkoodběratelům o 14,6 procenta.

- Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek se stal předsedou dozorčí rady společnosti. V čele představenstva jej nahradil předseda dozorčí rady Detlef Wittig.

6. - Vláda schválila podmínky odchodu společnosti Boeing z Aera Vodochody; Boeing přenechá státu zhruba třetinový akciový podíl v Aeru za symbolické dvě koruny.

- Kabinet schválil státní podporu 155,5 milionu korun důlní společnosti Lignit Hodonín na otevření nového dobývacího pole.

- Společnost ČEZ neuspěla v soutěži o 66 procent akcií dominantního výrobce elektřiny na Slovensku. Slovenská vláda se rozhodla prodat Slovenské elektrárne italské společnosti Enel.

7. - Na Táborsku byla otevřena první část dálnice D3, čtyřkilometrový úsek u obce Chotoviny.

11. - Vláda schválila koncepci dozoru nad potravinářstvím do roku 2013. Vznikne úřad soustřeďující řízení a dozor nad oborem.

- Jaderné elektrárně Temelín skončil zkušební provoz, Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil přechod do plného režimu.

13. - Sněmovna schválila novelu zákona o správních poplatcích, která zvýší poplatky a utvoří čtyřicet nových.

14. - Dozorčí rada Českých aerolinií rozhodla, že společnost koupí v letech 2006 až 2008 postupně 12 letadel Airbus.

20. - Vláda rozhodla zařadit okres Sokolov mezi strukturálně postižená území.

- Česká měna prorazila hranici 25 korun za dolar. V dalších dnech dále posilovala.

21. - Sněmovna schválila novelu energetického zákona, která od roku 2006 umožní liberalizaci trhu s elektřinou. Trh se zemním plynem bude otevřen od roku 2007.

LISTOPAD

2. - Po deseti letech od první studie trasy dálnice D8 přes Krušné hory začala výstavba přes 23 kilometrů dlouhého úseku z Trmic na Ústecku k česko-německé státní hranici.

3. - Sněmovna umožnila vládě vydat dluhopisy za 63,3 miliardy korun na úhradu ztráty České konsolidační agentury. Dluh vznikl přebíráním špatných aktiv v letech 1991 až 2003.

4. - Senát zamítl poslaneckou novelu tzv. transformačního zákona, podle níž by majetkové nároky věřitelů v zemědělských družstvech mohly být vypořádány v penězích i v naturáliích. Sněmovna Senátem vrácený zákon zamítla 23. listopadu.

- Bylo oznámeno, že ÚOHS dal Českému Telecomu pokutu 23 milionů korun za zneužití dominantního postavení na trhu.

10. - Vláda našla ve státním rozpočtu více než 6,5 miliardy korun, které chyběly na výplatu sociálních dávek a nemocenské. Peníze půjdou z rozpočtových úspor, podle potřeby stát zkrátí také zálohy na důchody pro příští rok, které vyplácí České poště.

16. - Vláda odmítla zákaz nočního prodeje a odstartovala privatizaci většinového státního podílu ve firmě Vítkovice Steel.

18. - Rychlovlak Pendolino jel rychlostí 237 kilometrů v hodině, a vytvořil tak nový český železniční rekord. - EU připomněla, že ČR dosud nepřijala telekomunikační zákon EU z roku 2002.

19. - Světová obchodní organizace (WTO) podle tisku rozřešila spor mezi Budějovickým Budvarem a americkým koncernem Anheuser- Busch kompromisně. V předběžném nálezu k otázce zeměpisného označení původu produktů odmítla pokusy Američanů zakázat Budvaru používání značek Budvar a Bud, budějovickému pivovaru však upřela právo nárokovat si celosvětově kontrolu nad známkou Budweiser.

- Akcie na pražské burze překonaly poprvé od dubna 1994 hranici 1000 bodů. V dalších dnech hlavní index PX 50 dále rostl.

23. - Soud zastavil exekuci na státní společnost Čepro, která měla soukromé firmě vydat pohonné hmoty, nebo zaplatit zhruba 2,6 miliardy korun. Podle soudu Čepro pohonné hmoty vydalo již dříve.

26. - Sněmovna odmítla návrh Senátu a přijala původní verzi novely zákona o DPH, která mimo jiné ponechala ubytovací služby v nižší pětiprocentní sazbě.

29. - Podle údajů Energetického regulačního úřadu od ledna 2005 podraží domácnostem elektřina v průměru o 4,3 a plyn o 1,3 procenta.

30. - Vládní koalice schválila plán uspořit v letech 2006 až 2007 kolem 70 miliard korun.

PROSINEC

1. - Vláda schválila rozdělení Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) na dvě části.

- V severoruském Sosnogorsku otevřen závod na zpracování plynu za zhruba 3,2 miliardy korun, který postavily české firmy - největší investiční akci českých firem v Rusku po roce 1989.

2. - ČEZ se stal vítězem soutěže na privatizaci rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. Cena nebyla zveřejněna, podle analytiků za 24,62 procenta akcií ČEZ zaplatí asi 6,2 miliardy korun.

iHNED

obsah | publicistika