Muž z doby železné zemřel za podivných okolností

Archeologové objevili v Dolních Břežanech u Prahy přes 2,5 tisíce let starou kostru člověka. Zachovala se celá lebka a končetiny, patřily zřejmě muži. Podle archeologů pravděpodobně zemřel za podivných okolností - někdo tehdy hodil tělo mrtvého člověka do země a zasypal ho.

Zachovalou kostru z pátého století před naším letopočtem, tedy doby železné, archeologové našli při průzkumu kvůli stavbě nového pavilonu základní školy v Dolních Břežanech. Nález je ojedinělý.

"Určitě nešlo o žádné pohřebiště, nález je v této oblasti jediný," tvrdí Jiří Bernat, který vedl tým specialistů z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech.

Kostra se našla v základech jedné ze sedmi zahloubených chat o rozloze 3x3 metry. Zachovalá lebka i kostra ležely necelý metr pod povrchem.

"Podle prvních odhadů někdo tělo už mrtvého muže do země hodil a zasypal. Proč a za jakých okolností, to bude předmětem dalšího zkoumání," dodal archeolog Bernat. Podle něj to vypadá, že muž zemřel na záhadných okolností.

Našly se i domy a šperky

Odborníci na místě budoucí stavby objevili také pozůstatky pravěkého keltského osídlení z pozdní doby halštatské, což je název pro první období doby železné. Lidé tehdy začali pro výrobu zemědělských nástrojů používat železo. Zbraně si stále vyráběli z bronzu.

V základech původních chatek se našly části kamenných drtidel, kterými se roztíralo obilí. Za vzácné se považují i nálezy části keramiky, šperků nebo zbytků obytného domu.

Ze šestého až pátého století před naším letopočtem, kdy zřejmě žil člověk, kterého archeologové objevili v Dolních Břežanech, pochází například největší keltská pevnostní soustava v Čechách na Závisti nad soutokem Vltavy s Berounkou.

Našeho člověka vystavovat nebudeme

Objevenou kostru teď archeologové zdokumentují. Do dvou týdnů ji chtějí vynést na povrch. Dalšímu zkoumání ji podrobí odborníci z Antropologického oddělení Národního muzea.

Podle asistentky starosty Jany Neubergové obec Dolní Břežany zatím neuvažuje o tom, že by chtěla kostru vystavovat. I když podle starosty Věslava Michalíka přináší archeologický průzkum obci radost.

"Lidé jsou rádi, když se o svém bydlišti dozvědí něco víc z historie. Další zkoumání proto plně podporujeme," tvrdí starosta Michalík.

Archeologický průzkum by měl v Dolních Břežanech skončit do konce srpna. Pak se začne s výstavbou nové školy. Není vyloučeno, že do té doby ještě na povrch vypluje nějaké velmi staré tajemství.

(skr), iDNES

obsah | publicistika