Koalícia vytriezvela až z opitého Cupera

Dobré ráno, drahí koaličníci. Už bolo načase prebudiť sa a prísť s návrhom na zúženie imunity poslancov v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu.

Musela vás však prebudiť až opitá jazda opozičného poslanca Jána Cupera (HZDS)?! Ten sa prekvapivo rozhodol zákon podporiť. Vraj sa ho už týkať nebude, lebo s alkoholom definitívne skončil.

Cuperova nehoda pod vplyvom alkoholu pravdepodobne poriadne nahlodala svedomie lídrov koaličných strán. Dlho nečakali a už o necelé dva dni prišli po Koaličnej rade s návrhom na zúženie imunity poslancov v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu. Svoje rozhodnutie odôvodnili skutočne originálnym spôsobom.

"Bolo pre mňa veľmi nepríjemným zistenie, akého skutku sa jeden z poslancov dopustil. Alkohol je za volantom neprípustný bez ohľadu na to, či je niekto ústavný činiteľ, alebo nie," vysúkal zo seba premiér Mikuláš Dzurinda. Imunita by podľa neho nemala platiť pre poslancov, ak sa dopustia, alebo zapríčinia dopravnú nehodu a v ich krvi sa nájde alkohol.

Premiérovi v tejto súvislosti výnimočne prikývli aj jeho koaliční partneri. Iniciatívu prekvapujúco víta aj samotný Cuper, ktorý potúžený fajnovým orešianskym vínkom zapríčinil dopravnú nehodu. "Pravdaže to podporím. Mňa sa to už aj tak týkať nebude, pretože ja už alkohol do úst v živote nevezmem," zaprisahával sa poslanec Mečiarovho hnutia. Prečo vám však taký skvelý nápad prišiel na (r)um až teraz, pán poslanec?

AKO SA CUPER BRÁNIL V STV

Vskutku svojráznym spôsobom sa bránil poslanec Cuper v pondelok večer v relácii STV Správy a komentáre. Tam dorazil, ako inak - autom. Od začiatku relácie neustále operoval tvrdením, že nafúkal "iba" 0,88 promile a policajný prístroj dokonca predtým ukázal nulu. Policajná hovorkyňa Silvia Miháliková, ktorá sa opierala o oficiálne stanovisko polície pritom tvrdila, že ide o viac ako dve promile alkoholu. Pri Cuperovej váhe približne 90 kg to podľa súdneho znalca - toxikológa Miroslava Bauera - zodpovedá približne dvom litrom vypitého vína. Cuper na to odpovedal: "Neviem, kde by som ho bol vypil."

NOVÝ ČAS

obsah | publicistika