Český a slovenský futbal - podobnosť čisto náhodná

Hovorí sa, že medzi slovenským a českým futbalom nie je prakticky žiadny rozdiel. Nuž, o tom sa určite dá polemizovať, no keď sa pozrieme na fakty, potom sa asi každá debata skončí. Česi majú v 2. kole Pohára UEFA štyroch zástupcov - Spartu, Slaviu, Viktoriu Žižkov a Liberec a hoci sa po dnešných odvetách môže veľa zmeniť, všetci majúreálnu šancu postúpiť ďalej. Z troch slovenských klubov - Žilina, Senec, Púchov - sa do hlavnej súťaže dostal len posledný menovaný a aj ten si z konfrontácie s vážnejšou európskou kvalitou odniesol desať gólov a hanbu. Náhoda? Možno...

Rovnako jednoznačne vyznie aj porovnanie reprezentačných tímov Česka a Slovenska v tomto kvalifikačnom cykle, aj keď jedným dychom treba dodať, že zatiaľ čo my sme hrali proti dvom favoritom našej skupiny (Turecku a Anglicku), Česi sú vo svojej 3. skupine práve jedným z favoritov a dvakrát vyhrali nad outsidermi (Moldavskom a Bieloruskom).

Zoberme však do úvahy náš vzájomný súboj v Olomouci, kde sme prehrali 1:4 a najmä ďalší fakt: to, že na rozdiel od slovenských hrávajú najlepší českí futbalisti v špičkových európskych kluboch a ak nie sú ich hviezdami, tak minimálne oporami.

Slováci hrajú v rakúskych a českých kluboch, rôznych tureckých "sporoch", v Maďarsku, Grécku, na Cypre... A keď príde ponuka zo špičkovej európskej ligy, je od priemerného klubu, v ktorom slovenský futbalový legionár aj tak väčšinou sedí na lavičke. ďalší rozdiel a už asi nie taký náhodný...

Pravdepodobne najväčší a rozhodujúci rozdiel však bude zrejme vo vzťahoch. Viacerí hráči i tréneri, ktorí pôsobili na oboh brehoch rieky Moravy potvrdia, že futbal sa u našich západných susedov "robí" celkom inak.

Pravdepodobne nikto nie je taký naivný, aby si myslel, že v českom futbale (alebo aj inde v zahraničí) je všetko čisté ako ľalia, nie sú tam problémy, nedostatky... Avšak na jednom sa všetci zhodli: ak niečo od futbalu chcú, tak do neho musia aj investovať a dodržiavať isté pravidlá.

Preto sa v Čechách napríklad nestane, že by hráčom klub dlhoval peniaze, pretože tam funguje arbitrážna komisia, kde sa hráči dovolajú spravodlivosti.

PETER MATUŠKA

obsah | publicistika