Čo prinesieme Európskej únii?

Dnes sa veľa diskutuje o tom, čo Slovensku prinesie vstup do Európskej únie. Treba sa však pýtať aj opačne - čo Slovensko prinesie zjednotenej Európe, myslí si premiér Mikuláš Dzurinda. Včera sa preto konalo stretnutie s osobnosťami spoločenského života, kde sa diskutovalo o tejto otázke.

"Najväčšie bohatstvo máme vo vzdelaných ľuďoch," povedal historik Dušan Kováč. Ak si však nezmeníme postoj k vede, hrozí, že Európe prinesieme len "mozgy, bez vybudovanej vedeckej infraštruktúry". Prínosom Slovákov podľa neho bude aj otvorenosť, vitalita, pružnosť, schopnosť fungovať vo väčšom celku a pragmatizmus - svedčí o nich naša historická skúsenosť z rôznymi štátmi, režimami a ideológiami.

"Keď sa ma na prínos nových krajín pýtajú vo Francúzsku, odpovedám, že je ním stabilita a demokracia v strednej a východnej Európe. Keď sa pozrieme na dejiny 20. storočia, zistíme, že to nie je tak málo," povedal politológ Jacques Rupnik. Slovensko si tiež musí znovu definovať svoju identitu v európskom priestore, získať spoločnú európsku identitu.,p> "Vstupujúce krajiny prinášajú do Európy skúsenosť s totalitnými režimami. Treba si však dať pozor, aby nám komfort únie nezaslepil oči," myslí si psychológ Péter Hunčík. Podľa politologičky Sone Szomolányi by sa Slovensko malo prestať správať "ako depresívna komunita" a naučiť sa byť hrdé na oprávnené úspechy, a to nielen hokejové.

Kňaz Juraj Semivan si myslí, že Slováci majú v sebe Boha i diabla - vedia sa radovať, pomáhať si, ale aj viesť žabomyšie vojny, závidieť si. "Európa očakáva od nás dušu," povedal. Expert na bezpečnostné otázky Tomáš Valášek si myslí, že "Slovensko by mohlo prispieť k liečeniu rán, ktoré európskej jednote spôsobila vojna v Iraku". Ekonóm Eugen Jurzyca pripomenul, že dnes Slovensko robí reformy, ktoré začínajú byť podnetné aj pre iné krajiny.

V únii by sme tiež podľa Milana Niča z nadácie Pontis nemali zabúdať na solidaritu s tými krajinami, ktoré sa o vstup budú usilovať tak, ako sme my mohli profitovať zo solidartiy súčasných členov s nami. Premiér Dzurinda prevzal rolu moderátora a debata bola preňho očividne vítanou zmenou po sérii predreferendových mítingov. "Nech sa už referendum skončí akokoľvek, je čas aj na takéto témy," povedal.

BARBORA TANCEROVÁ

obsah | publicistika