Češi si navykli na luxus

V České republice se rozšiřuje vrstva velmi bohatých lidí. S tím stoupá i zájem o drahé luxusní zboží. Počet dolarových milionářů letos přesáhl 13 tisíc a prodejci exkluzivních značek někdy dokonce nedokážou uspokojit poptávku.

Synonymem pro luxus jsou pro většinu lidí především drahá auta. Azájem bohatých Čechů o sportovní modely prestižních značek to dokazuje. "Ročně dostaneme k prodeji řekněme 27 aut, prodali bychom jich ale i padesát," uvedl Zdeněk Holubovský, ředitel firmy Hp-Exclusiv, která na náš trh dodává vozy Ferrari. Jen včera se prodali hned tři vozy této značky, každý v hodnotě asi šesti milionů.

Stejný trend potvrzuje i tuzemský prodejce vozů Porsche. Prodej zde stabilně roste asi o 15 procent ročně. Přitom platí, že když už sportovní vůz, pak se vším všudy. "Český zákazník si kupuje nejvýkonnější a nejvybavenější modely. Ve svém autě chce mít veškeré technické vymoženosti," řekl vedoucí prodeje Porsche Richard Vegera. Nejdražší položkou na nákupním lístku českých milionářů jsou ale nadstandardní byty. "Lidé upouští od bydlení za pár korun bez ohledu na to, jak vypadá, a mají větší zájem o kvalitu a luxus," potvrdil ředitel Českomoravské realitní Petr Vosmík. Výjimkou nejsou ani byty za více než deset milionů korun. Ve Vodičkově ulici v Praze má například vzniknout byt za šedesát milionů, zájemce už si ho údajně zarezervoval.

Luxus si ale Češi dopřávají i v každodenním životě. Stále větší oblibě se těší například drahá vína, včetně těch nejexotičtějších. "Je to, jako když si jdete koupit mercedes. Lidé dnes kupují vína, na která se dřív chodili jen dívat," uvedl Petr Sláma z vinotéky Le Bouchon.

Výrazně se proměňuje i přístup k symbolu bohatství, k diamantům a diamantovým šperkům. "Levnější šperky od deseti do dvaceti tisíc se již prodávají celkem běžně. Roste ale i zájem o luxusnější zboží od sta tisíc do půl milionu," řekl Přemysl Synek ze společnosti DIC. Ještě před pár lety přitom podle něj byl problém vůbec něco prodat. "Nyní prodáváme diamantové šperky za šest až osm milionů měsíčně a nárůst je patrný takřka každý měsíc," dodal Synek.

Růst prodeje luxusního zboží souvisí s tím, jak Češi v posledních letech bohatnou. Za loňský rok přibylo v České republice dalších 1300 lidí, jejichž majetek bez započtení ceny hlavního sídla a spotřebního zboží přesahuje milion amerických dolarů. Jejich počet nyní činí asi 13,1 tisíce, a čeští milionáři tak disponují majetkem minimálně 297 miliard korun.

Poptávka po luxusu není jen záležitostí ekonomické elity, podílí se na ní i střední třída. "Lidé se snaží přiblížit elitě alespoň ve spotřebě, i když je to pro ně mnohem náročnější," uvedl sociolog Petr Matějů. S tím podle něj úzce souvisí zadlužování domácností. "Často se utrácí za věci, které přesahují možnosti kupujícího," doplnil Matějů.

VOJTĚCH BEDNÁŘ, PETRA HORČICOVÁ

obsah | publicistika