Blair: Vždy jsme vás chtěli vidět v EU

Velice si vážím příležitosti přivítat Českou republiku v Evropské unii. Jde o velký den jak pro Českou republiku, tak pro všechny ostatní státy EU.

Británie rozšíření Evropské unie z celého srdce vítá. Je to totiž jasný důkaz toho, že dělicí čára, která až příliš dlouho procházela přes tento kontinent, byla jednou provždy smazána - a to je skutečný důvod k oslavám. Česká republika a Británie jsou v rámci dnešní "nové Evropy" starými dobrými přáteli. Spolupracujeme spolu v mnoha oblastech, a to včetně Iráku, Afghánistánu a Kosova.

Británie byla již od prvopočátku nejnáruživějším přívržencem procesu rozšiřování EU. Tento proces podporovala jak předchozí, tak současná vláda. My Britové jsme pyšní na svou roli, kterou jsme v průběhu cesty nových členských zemí směrem do unie sehráli na oficiální i neoficiální úrovni, nicméně faktem je, že úspěchu jste dosáhli pouze a jen svými silami. A pokrok, kterého jste dosáhli v posledních letech, byl a je skutečně impozantní.

V historický den rozšíření EU jistě není od věci zamyslet se nad tím, jaká tuto novou Evropskou unii čeká budoucnost. Svět se neustále mění. Musíme čelit stále novým a novým hrozbám, a proto se musí změnit i Evropa.

Musíme totiž zkoušky, které nás čekají v následujících letech, zvládat společně. Je proto vhodný okamžik zeptat se sama sebe, jakou Evropu vlastně potřebujeme. Potřebujeme Evropskou unii, ve které si budou všechny členské země (malé i velké) rovny.

Všechny země mají právo na vyjádření svých názorů. Jejich přístupy, rozmanitosti i národní tradice musí být posuzovány s respektem. V EU sestávající z 25 a více členských zemí jsou starousedlíky i ty, které byly součástí zatím posledního rozšíření (Švédsko, Rakousko a Finsko). Datum vzniku členství je nicméně nepodstatné. Každá země unii něčím přispívá.

Británie si velmi cení skutků a obětí, které jste vy i ostatní noví členové EU museli podniknout a přinést na cestě do unie.

Cílem rozšíření je jednota

Odmítáme veškerá tvrzení o tzv. vnitřních a vnějších částech Evropy. Cílem rozšíření EU je totiž jednota a ne vytváření dalších dělicích čar, které by nás rozdělovaly, namísto těch, jež jsme již smazali. Všichni z nás jsou zakládajícími členy nové Evropy. Naše budoucnost je budoucností jednotné Evropy, ve které budeme všichni rovnocennými partnery.

Potřebujeme unii sestávající z jednotlivých národů, ne jakési "Spojené státy evropské". Musíme posilovat instituce EU, abychom si mohli být jisti, že budou správně fungovat s 25, 27 či více členy. Základem Evropské unie nicméně i nadále zůstane svobodná vůle jednotlivých národů, byť společně vyjádřená.

Potřebujeme Evropu, která bude otevřená ekonomickým reformám, díky nimž se budeme moci vypořádat s problémy globalizace. Evropa sice musí podporovat sociální politiku, avšak sociální politika vedoucí k nízké flexibilitě národních ekonomik bude mít jediný důsledek, a tím je nezaměstnanost.

Sociální politika v dnešní době neznamená pouze ochranu lidí, kteří již práci mají, ale zároveň proškolování a rekvalifikaci ostatních a podporu schopností a vzdělávání, a to nejen ve škole, ale v průběhu celého života. Právě tento fakt je totiž podstatou globalizované ekonomiky 21. století.

Musíme být schopni konkurovat na globální úrovni. Musíme pokračovat v liberalizaci energetiky, telekomunikací a dalších průmyslových sektorů.

Musíme dokončit práce v oblasti vytváření jednotného evropského trhu.

Musíme přijít s mnohem rozsáhlejší reformou společné zemědělské politiky, která v současné době nepřináší větší užitek daňovým poplatníkům, farmářům, životnímu prostředí ani našim partnerům v neustále se rozvíjejícím světě. Když vidíme ty obrovské změny, kterých jste vy i ostatní dosáhli v rámci svých ekonomik, vyplývá z toho pro nás zcela jasné ponaučení - pokud existuje politická vůle, je možno dosáhnout změn, které přinesou užitek nám všem.

Nové země přinášejí do EU neocenitelné zkušenosti

Přinášíte do EU zkušenosti "reformátorů" v oblasti ekonomiky, které zde nemají naprosto žádnou obdobu. Jsem přesvědčen, že zkušenosti a odhodlání, se kterými do EU přicházíte, napomohou ke zvýšení rychlosti modernizace, jež přinese prospěch Evropě jako celku. Již nyní se tyto zkušenosti snažíme ve spolupráci s vámi zavádět a sdílet. V předvečer vstupu České republiky do EU zahajujeme sedmiměsíční program nazvaný "Kde nápady nezapadnou" - jde o program pro talentované mladé lidi, jenž nabízí výměnné pobyty v mnoha různých oborech včetně obchodu a financí, technologií v oblasti životního prostředí, televize, biologie, designu spotřebního zboží a módy. Tato iniciativa umožní účastníkům z České republiky spolupráci s nejtalentovanějšími lidmi z Velké Británie. Účelem je navazování nových partnerských vztahů.

Obranná politika: Nesmíme konkurovat NATO

Efektivní spolupráci potřebujeme rovněž na poli boje proti terorismu. A proto potřebujeme Evropu, která bude připravena nést svůj díl břemena, které má spojitost s ochranou svobody a našeho způsobu života. NATO bude i nadále základním pilířem naší ochrany.

Potřebujeme však i vylepšenou verzi evropské obranné politiky, abychom byli schopni efektivněji plnit své úkoly v rámci NATO. A právě upevňování takovýchto struktur musí být prioritou evropské obranné politiky.

Rovněž však potřebujeme, aby Evropa disponovala možnostmi umožňujícími podnikat operace, jichž se NATO rozhodne nezúčastnit. Na druhou stranu se však EU nesmí snažit NATO dublovat ani mu konkurovat. Potřebujeme Evropu odhodlanou podporovat tuto transatlantickou alianci. Vaše špatné zkušenosti jsou ještě dost čerstvé, a tak je váš vztah k této alianci obzvláště silný. A vstup nových zemí ze srdce Evropy do EU jej ještě více podpoří. Faktem ovšem je, že jeho důležitosti si je vědoma celá Evropa.

Je totiž důležité, aby Evropa byla Americe partnerem, ne soupeřem či služebníkem. Nikdo z nás sice neví, co vlastně 21. století přinese, ale jedna věc je již nyní jistá. Bude mu dominovat rozsah a rychlost technologických a ekonomických změn. Konflikty v určitém regionu se rychle promítnou do důsledků na mnoha různých místech světa.

Problémy jednoho finančního trhu se okamžitě promítnou do výsledků všech ostatních trhů. Heslem dnešní doby je totiž vzájemná závislost. Vzhledem k faktu, že Evropská unie vstupuje do nové éry, musí se z ní stát nástroj moci a prosperity všech zemí, které sdružuje.

Historie a pokrok umožnily Evropě porazit nacistickou tyranii. Pomohly nám zbavit se jha komunismu a jsou tu i nyní, kdy vytváříme perspektivní budoucnost naší unie.

Těší mne, že v rámci procesu vytváření takovéto budoucnosti sehrajete i vy plnohodnotnou úlohu. Británie klade na blízké vztahy s Českou republikou skutečně velký důraz. A jako partneři v Evropské unii si budeme ještě blíže.

Autor je britský premiér

TONY BLAIR

obsah | publicistika