Špičkové posty sú skoro bez Slovákov

Z 279 miest v Európskej komisii, určených pre Slovensko, bolo obsadených len 137. Z 19 riadiacich postov Slovensko zaujalo iba jeden.

V Európskej komisii pracovalo k 31. máju 2006 134 slovenských občanov, z toho 92 na postoch úradníkov, 16 na pozíciách asistentov a 25 na miestach sekretárok.

Slovenská republika má do roku 2010 možnosť obsadiť v Európskej komisii až 279 stálych postov, ktoré jej boli určené ako novej členskej krajine Európskej únie.

Doteraz sa pritom nepodarilo obsadiť žiaduci počet funkcií na postoch vyššieho a stredného manažmentu. Uvádza sa to v správe o personálnom zastúpení Slovenskej republiky v inštitúciách EÚ, ktorú tento týždeň schválila vláda. Z 19 riadiacich postov Európskej komisie Slovensko obsadilo len jedno miesto. Sekčnou šéfkou na Generálnom riaditeľstve Európskej komisie pre regionálnu politiku je Katarína Mathernová.

Európsky úrad pre výber zamestnancov (EPSO) vypísal v júli nové kolo výberového konania pre nižších euroúradníkov pre odborné oblasti práva, európskej verejnej správy, ekonómie a mikroekonómie. Súčasne prebieha aj konkurz pre asistentov/sekretárky. Prihlásiť sa treba do 7. septembra.

TASR

obsah | publicistika