Bezdomovci na bicykloch vyrazili do Európy

Dvaja bratislavskí bezdomovci, predavači pouličného časopisu Nota bene, sa v sobotu vybrali na bicykloch na púť po desiatich krajinách Európskej únie. Budú takmer celý nasledujúci rok mapovať, aké majú ľudia bez domova možnosti v jednotlivých európskych mestách.

Reportáže z cesty bude priebežne prinášať časopis Nota bene. Napriek tomu, že bezdomovci vyrážajú takmer bez peňazí, cesty sa neboja. "Strach a peniaze som nikdy nemal," povedal tridsiatnik Josef Rikr. Rodák z Pardubíc vraj predtým pracoval v Prahe ako taxikár. Hoci už štyri roky žije na ulici, tvrdí o sebe, že sa dohovorí niekoľkými európskymi jazykmi. Na cestu si vraj zobral asi sedem eur.

"Zmapujeme poskytovanie sociálnych služieb v jednotlivých európskych mestách," vysvetlil druhý účastník výpravy, 28-ročný Jozef Jamrich, pôvodom z Vrbového. Najviac sa vraj teší na Paríž, aj keď o službách pre bezdomovcov si nerobí ilúzie. "Ideálne by bolo, keby bezdomovci neexistovali a ľudia sa im neotáčali chrbtom," povedal Jozef, ktorý kvôli ceste cez Európu vraj podal výpoveď v jednej z upratovacích firiem.

"Sme nadšení, že prišli s takýmto nápadom. Dlhodobí bezdomovci žijúci na ulici totiž strácajú ako prvé víziu a dlhodobejšie ciele," povedala ČTK vydavateľka Nota bene Sandra Tordová.

Nota bene pomohol dvom odvážlivcom zohnať sponzorov a kúpil im bicykle. Okrem fotoaparátu a kamery si berú so sebou aj prenosný počítač na posielanie zápisiek a fotografií pre reportáže do Nota bene. "Pôjde o autentický a neprikrášlený pohľad bezdomovcov na život na okraji spoločnosti," povedala Tordová. Po návrate by chceli usporiadať výstavu fotografií a z natočených záberov možno vyrobia dokument.

U ďalších predajcov "časopisu bezdomovcov" tento projekt podľa Tordovej vzbudil rozruch. Niektorí sa vraj nechcú dať zahanbiť a uvažujú o vlastných projektoch, iní údajne závideli. "Narušuje sa tým predstava, že bezdomovec je človek, ktorý len pije a nemá ciele," dodala Tordová.

Podľa Tordovej žijú v Bratislave dve až tri tisícky bezdomovcov, ktorí sú najviac ohrození v zime. Minuločné mrazy údajne neprežilo 19 bezdomovcov. Tordová upozornila na to, že v Bratislave je stále obrovský nedostatok útulkov pre ľudí bez strechy nad hlavou. Okrem zariadenia Mea culpa, v ktorom bývali aj bezdomovci, ktorí sa dnes vydali na cestu po Európe, sú v Bratislave ešte dve ubytovne.

Do bratislavských útulkov neprijímajú ľudí pod vplyvom alkoholu. "To je síce v poriadku, no chýbajú zariadenia, kde by sa postarali aj o tých najproblémovejších bezdomovcov, ktorí majú problémy s alkoholom," povedala Tordová.

ČTK

obsah | publicistika