Slovenský Art Film bez slovenských filmov

Na začiatok jedno konštatovanie z úvodu festivalu, ktoré na Art Filme už takmer nikoho ani nijako zvlášť nevzrušovalo: Art Fiction, hlavná súťažná kategória festivalu, neponúkla ani tentoraz nijaký náš nový celovečerný film. A ceny Igric, výročné ceny Slovenského filmového zväzu a Únie televíznych tvorcov, neudelili vo všetkých kategóriách. Navyše, niektoré z nich navyše dostali tvorcovia prevažne pôsobiaci v zahraničí.

Odvrátená tvár reality

Tento ročník - ktorý trval od 21. do 27. júna - okrem iného znovu ukázal, že pokým kinematografia okolo nás kráča (hoci s problémami) stále ďalej, na Slovensku je situácia stále rovnako tristná. To však neznamená, že by účastníci museli ľutovať, že sem prišli. V troch súťažných kategóriách sa predstavili filmy, ktoré reflektovali odvrátenú tvár reality, ktorá čelí riziku úplného odcudzenia od pozitívnych hodnôt - Skutočne človek, švédsky film režiséra Akeho Sandgrena, víťaz hlavnej kategórie Art Fiction.

Alebo ukazovali moc materiálneho sveta nad jednoduchým ľudským citom - české Divoké včely Bohdana Slámu. Bolo z nich cítiť, že autori sú presvedčení, že má zmysel o niečo usilovať, bojovať aj keď možno, určite, nemusí prísť hneď víťazstvo.

Ocenené randevú

Viac formálnych experimentov sa aj tentoraz dalo nájsť v kategórii krátkych filmov Artefakty, kde svojou nápaditosťou a inak málo prítomným humorom určite zaujala švédska Hudba pre jeden byt a šesť hudobníkov (réžia Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson). Pri študentských filmoch (kategória Na ceste) síce najviac diskusií vyvolal víťazný český ELFilm Jakuba Sommera pre totálny ponor do najsúkromnejšej citovej oblasti. S jediným ocenením pre Slovensko (Cena riaditeľa festivalu) odišiel ešte film B. Šimu Dnes mám prvé randevú.

Susedia a Amerika

Videli sme aj najnovšie diela našich najbližších susedov, nechýbali ani pohľady na filmové kultúry u nás naozaj málo známe (Wales, Škótsko, Írsko) a celkom na záver sme mohli vidieť v celosvetovej premiére aj u nás nakrúcaný americký film Povstanie.

Aj keď túto tému už dobre poznáme z mnohých a väčšinou lepších európskych filmov. Jednoducho, Amerika objavila protifašistický odboj.

MARCELA KOŠŤÁLOVÁ, SME

obsah | publicistika