Michal Viewegh - brilantní pozorovatel

Nebojím se označit Michala Viewegha za jednoho z nejúspěšnějších současných autorů. Jeho knihy dosahují obrovských nákladů a mají velký okruh nejrůznějších příznivců.

Do svých románů tento autor mnohdy promítá autobiografické prvky. Jeho díla proto bývají považována za částečnou osobní zpověď, kdy se hlavní hrdinové nápadně podobají samotnému autorovi. Ale nejen to, je v nich skryto i mnohem více, rovněž odrážejí typické rysy doby, do které je autor staví, což je většinou - ale né vždy - současnost.

Michal Viewegh se narodil roku 1962 v Praze, ale dětství prožil v Sázavě. Vystudoval gymnázium v Benešově. Následně nastoupil na Vysokou školu ekonomickou, ale po dvou letech studia nechal a začal se živit příležitostnými zaměstnáními, především jako noční vrátný. Později vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor čeština a literatura - pedagogika. Po promoci nejprve několik let učil na základní škole, dva roky byl redaktorem v nakladatelství Československý spisovatel a od roku 1995 se plně věnuje spisovatelské profesi.

Jeho knihy vyšly v mnoha reedicích a byly přeloženy do sedmnácti světových jazyků. Některé se dočkaly i filmových a divadelních zpracovnání. Mezi jeho nejznámější díla patří například román Názory na vraždu (1990), Báječná léta pod psa (1992) - filmová verze tohoto románu se stala nejnavštěvovanějším českým filmem roku 1997, Výchova dívek v Čechách (1993), Účastníci zájezdu (1996), Zapisovatelé otcovské lásky (1998) a Román pro ženy (2001), který měl v loňském roce svou filmovou premiéru . Za svou tvorbu se stal držitelem Ceny Jiřího Ortena.

V současnosti pracuje tento autor na svém novém díle. "Bude se zřejmě jmenovat Báječný rok s podtitulem Deník 2005", prozradil sám autor. Čtenáři by jeho stránkami mohli listovat v květnu. Viewegh v posledních měsících pracoval také na scénaři k filmu, který vznikal podle jeho knihy Účastníci zájezdu. Nový film by měl mít premiéru v dubnu.

Vieweghovi by se dala vytknout soustředěnost na vlastní osobu hraničící občas až s exhibionismem, na druhou stranu mu však nelze upřít brilantní pozorovací talent, schopnost zaujmout a získat si čtenářovu pozornost a samozřejmě vlastní nezaměnitelný styl, který se bude jistě i nadále vyvíjet.

SPRACOVALA PETRA BARTOŠKOVÁ

obsah | osobnosti