Zora Šemberová: Učila Australany, jak se pohybovat

Byla první Julií v Prokofjevově baletu Romeo a Julie při jeho světové premiéře v Brně v roce 1938. V roce 1960 se jako choreografka podílela na legendárním představení Otvírání studánek Bohuslava Martinů v Laterně magice. V roce 1968 emigrovala do Austrálie a za tři desítky let nato získala v pražském Národním divadle cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanečního umění. Tolik alespoň ve stručnosti o jedné z nejvýznamnějších českých tanečnic a choreografek 20. století - Zoře Šemberové.

"Já jsem studovala ve Vídni a potom jsem studovala v Paříži u Preobraženské, takže já jsem měla dobré učitele," vzpomíná na své začátky před téměř osmdesáti lety paní Šemberová. Později vystupovala v hlavních rolích na scéně Zemského divadla v Brně a Národního divadla v Praze.

"Já jsem dělala dramatické role, protože jsem byla velice zaměřená na výraz. Takže jsem měla role, které jsem velice studovala, například Viktorku. Tu jsem studovala s lékařem. On se tedy na mne díval jako na blázna, ale potom pochopil, co chci. Já jsem chtěla, aby to bylo pravdivé."

Měla za sebou choreografie Jana Husa, Psohlavců, Komediantů, ale i zákaz Radokovy inscenace Otvírání studánek, když se v roce 1968, ve svých pětapadesáti letech, rozhodla emigrovat.

"Totiž já jsem jela na prázdniny. A v tu dobu nás pustili obě dvě, moji dceru Pamelu i mne. Pamelka jela do Londýna a já do Austrálie. A aby mi ředitel pomohl, tak mi napsal: okamžitě se vraťte, dali jsme vás do penze. A to jsem věděla, že nemám práci, tak jsem tam zůstala."

Dnes přiznává, že začátky v cizím prostředí pro ni nebyly lehké. Stala se učitelkou pohybového tance a pantomimy na univerzitě v australském Adelaide.

"Já jsem nejdřív učila prostřednictvím němčiny a francouzštiny, protože jsem uměla jen YES a NO. A potom jsem se pomalu naučila anglicky a rozšířila jsem rejstřík. Já jsem učila lidi se pohybovat. Bylo to dost obtížné, protože oni všechno "take easy", ale za tři roky jsem si je vychovala natolik, že by prostě šli třeba i o půlnoci. Ale já jsem je držela, vůbec jsem nedělala kompromisy a nutila jsem je, aby se naučili."

Flinders University v Adelaide udělila Zoře Šemberové v roce 1979 čestný doktorát. Dnes více než devadesátiletá dáma stále učí mladé herce a tanečníky, píše odborné knihy a pracuje i pro českou komunitu v jižní Austrálii.

Choreografka Zora Šemberová z Austrálie převzala letos v červnu od ministra zahraničí Cyrila Svobody prestižní Ceny Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ, převzato z www.radio.cz

obsah | osobnosti