Jan Kaplický a jeho Future Systems

K nejproslulejším architektům českého původu, kteří se usadili na Západě, patří pražský rodák Jan Kaplický, který minulý rok oslavil sedmašedesátiny. Má v Londýně ateliér Future Systems - založil ho v roce 1979. K jeho realizovaným projektům patří mediální centrum na kriketovém hřišti Lords v Londýně a pontonový most v londýnských docích.

Ateliér Future Systems architekta Jana Kaplického v centrálním Londýně je pár desítek metrů od dopravní tepny Notting Hill Gate. Zvenku vypadá jako zcela všední a nezajímavé skladiště na nevzhledném parkovišti londýnské univerzity. Ale vejdete dovnitř a rázem se ocitnete v budoucnosti, jakoby ve vědeckofantastickém hollywoodském filmu. Velký, prosvětlený sál s červeným kobercem, u stolů v naprostém tichu konstruktéři, kresličky a projektanti. Všude kolem modely staveb realizovaných, i těch, které byly zaslány s velkými nadějemi do soutěží, jež architekti obesílat musejí, chtějí-li se prosadit.

Jan Kaplický vystudoval architekturu u Pavla Smetany na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde měl jako absolvent v polovině šedesátých let vlastní praxi. Po srpnu 1968 odjel do Anglie, kde nejprve pracoval v ateliérech slavných architektů, jako jsou Richard Rogers nebo Norman Foster, pak se osamostatnil a - jak říkají Angličané - nikdy se neohlížel zpět. Je autorem desítek projektů - nejznámější je mediální centrum na kriketovém hřišti Lords v Londýně, za toto dílo byl odměněn významnou Stirlingovou cenou za architekturu. Loni v létě byl realizován jeho projekt obchodního domu Selfridges v Birminghamu, který se setkal s velkým zájmem britského tisku. Například noviny Daily Express označily toto Kaplického dílo za nejvzrušivější a nejlépe projektovaný obchodní dům v Británii.

Ale Jan Kaplický se nezabývá jen britskými projekty. Ukázal mi dopis Architektonického centra ve Vídni, adresovaný brněnskému primátorovi, se stížností na firmu, která vyhrála soutěž na obnovu vily Tugendhat v Brně. Tato vila ze začátku třicátých let je perlou českého funkcionalismu. Byla těžce poškozena za války i za komunistické éry a je na seznamu UNESCO jako významná kulturní památka. Nyní podle Jana Kaplického hrozí České republice mezinárodní ostuda, jestliže obnovu vily bude skutečně provádět firma, která mezi svými zaměstnanci nemá jediného kvalifikovaného architekta. Jan Kaplický je klidný člověk, ale při vyprávění o této aféře se doopravdy rozpálil. Teď jen doufá, že se případ vyřeší bez mezinárodní ostudy.

MILAN KOCOUREK

obsah | osobnosti