Jana Synková: Perla Indie z Brna

Která česká modelka má jednoznačně největší počet obdivovatelů? Není to ani Eva Herzigová, Karolina Kurková nebo Tereza Maxová, ale Jana Synková. Tvář čtyřiadvacetileté dívky, která přijala jméno Yana Gupta, sledují stamiliony Indů v televizi, billboardy s jejím portrétem v nadživotní velikosti svítí na rušných křižovatkách v pulsujících megapolích.

Mladá Češka přijela do Indie před třemi lety s batůžkem za jedním ze zdejších duchovních mistrů. Brzy se však sama v očích mnoha obyvatel druhé nejlidnatější země světa stala téměř bohyní.

V Indii se dnes živí víc evropských modelek. Žádná ale nesklízí takový aplaus jako tmavovlasá a zelenooká dívka z Brna, kterou v Česku skoro nikdo nezná. Když jsme si po příletu do Bombaje pustili v hotelu televizi, dívala se na nás vyzývavě Yana Gupta. Koupili jsme si místní noviny a v nich se řešilo, jestli "Czech mate" už podepsala smlouvu na svou první hlavní roli ve filmu.

Zatímco pár dnů čekáme, než někdejší absolventka střední zahradnické školy bude mít čas na schůzku, vyptáváme se Indů na ulici: "Yana Gupta?! No, to je teda kus ženské," odpovídá před místní univerzitní knihovnou muž v poněkud zašlé kravatě a naráží bezpochyby na její nemodelkovsky ženské tvary. "Je tak sladká," rozplývá se kolemjdoucí mladá žena v džínách. A ve slumu nedaleko přístavu Sassoon Dock se děti perou o to, kdo se nechá vyfotografovat s modelčiným portrétem. "Yana! Yana!" rozléhá se mezi chatrčemi se střechami z vlnitého plechu.

Bílá tvář prodává

"Světlá pleť a oči, to je v Indii poklad. Ale Yana navíc vypadá trochu jako Indka, takže lidi ji mohou přijmout za svou," říká redaktorka Times of India Gauri Sinh, která v rušném newsroomu ťuká do počítače s černobílou obrazovkou svou zítřejší zprávu ze světa bombajské módy. V redakci indické mutace měsíčníku Elle mi zástupce šéfredaktora Móhan Nílakantan přináší menší štos časopisů, v nichž se Yana Gupta objevila na obálce nebo alespoň v hlavním článku.

"Snažíme se na naše obálky dostat tmavé dívky, protože to je přece normální barva pro Indii. Ale bílá nám bohužel víc prodává," usmívá se pan Nílakantan, popíjí čaj s mlékem a zamýšlí se nad tím, proč Yana v jeho zemi tak zabodovala. "Je to Evropanka, a proto se chová víc uvolněně než Indky. Neměla třeba problém ukazovat se v bikinách." Vycházím z klimatizované redakce Elle do vlhkého pekla přeplněných bombajských ulic.

"Globalizovaných" Indek, které by měly byť jen odhalené lokty (nahá ramena či minisukně jsou absolutní tabu), potkávám rozhodně méně než žen v tradičních dlouhých indických šatech. Je tu také hodně žen, jimž jsou vidět v škvírce čádoru pouze oči, a výjimkou nejsou ani muslimky s tváří zcela zahalenou.

Ortodoxní islám tady má nemenší vliv než západní reklama ze stránek mezinárodních ženských časopisů. Ve chvíli, kdy ke mně natahuje žebrák svou ruku znetvořenou jakousi nemocí a blíží se také smečka toulavých psů, zastavuje na rohu před kinem Regal černý džíp s tmavými skly. Ve vydatně chlazeném interiéru sedí evropská dívka v orientální blůze. Yanu Guptu, připravenou na fotografování, dovezl její řidič Ašok na domluvenou schůzku. Hvězda odloží černé brýle a najednou se proměňuje v "obyčejnou" holku, která se pořád směje a ochotně odpovídá na (téměř) všechny otázky, i když do své brněnštiny plete hodně anglických slovíček. Během další hodiny podnikneme několik bleskových výsadků v centru osmnáctimilionové Bombaje.

Yana opět nasadí černé brýle, rychle se prodereme všudypřítomným davem na určené místo, fotograf zběsile cvaká, a když počet zvědavců nebezpečně narůstá, následuje úprk do auta a odjezd někam jinam. Rozhovor pak ještě pokračuje v piano baru luxusního hotelu Taj a v Yanině bytě se střešní terasou.

Meditace u ''sexuálního gurua''

"Jsem taková samostatná. Od šestnácti jsem hodně cestovala, a když jsem přijela sem, připadalo mi, že není nic zajímavějšího než Indie. A to si myslím dodnes," vypráví Yana Gupta ve svém do červena laděném obývacím pokoji, kde na červené ledničce stojí portrét duchovního mistra Bhagvana Šrí Rajníše, na Západě známého spíš pod jménem Osho.

Když před třemi lety přiletěla do Bombaje, stal se jejím cílem právě populární Oshův ašrám čili "klub duchovního zdraví" v nedalekém městě Puna, kde strávila měsíc "na meditacích". Tehdy byla jednou z bezejmenného zástupu mladých dívek, které se pohybovaly v druhé lize mezinárodního modelingu. V Česku, Rakousku a třeba v Japonsku, kde měla vzhledem ke své výšce (171 cm) více šancí, fotografovala a předváděla pro nepříliš známé značky, ale podařilo se jí získat i zakázky od firmy Calvin Klein, Victoria's Secret nebo Shiseido.

"Do Indie jsem přijela na dovolenou. Nenapadlo mě, že tady je nějaký kvalitní modeling a věci na úrovni. Měla jsem takovou tu představu třetího světa. Myslela jsem si, že pravděpodobně ani nebudou platit." Stejně jako ostatní účastníci programu v Oshově centru musela podstoupit test na HIV. Indická média Osha nazývají "sexuální guru", protože mistr označoval sex za jednu ze "stezek k osvícení". "To je trochu nedorozumění. Rozhodně to tam nevypadá tak, že by to dělal každý s každým. Ale když se dva lidi sobě navzájem líbí, nedělá se z toho žádné drama."

Jana se v ašrámu seznámila s Indem Satjou Guptou (o čtrnáct let starším) a tři týdny nato si ho vzala za manžela a změnila si jméno. "Je to malíř. Pro jeden program v Oshově centru jsem skládala písničku a on mě při tom doprovázel na kytaru. Věděla jsem, že se mu líbím, a bylo mi sympatické, že na mě nijak neútočí." Začali se scházet a brzy jim "bylo jasné", že spolu chtějí "být pořád". "Samozřejmě že se kvůli tomu nepotřebujete brát. Ale na to, abych tu získala víza, to bylo výhodné. Tak jsme to prostě udělali takhle, i když papíry rozhodně nebyly hlavní důvod." Její otec (majitel brněnského servisu kopírek) a matka (účetní) prý byli "zpočátku v šoku".

"Ptali se mě, jestli vím, koho si beru a kde chci vlastně žít. A měli strach, že dostanu malárii nebo něco." Novomanželé Guptovi si pronajali byt v Puně, a když Yaně po půlroce "flákání" došly peníze, rozeslala e-mailem své fotografie několika indickým fotografům. Za pár dnů dostala první nabídku focení pro jednoho bombajského módního návrháře. Brzy poté letěla na ostrov Mauricius natáčet klip, v němž hrála mořskou pannu. A napotřetí přišla zakázka, která jí změnila život.

Senzace Bollywoodu i Tollywoodu

Největší indická kosmetická firma Lakmé, která hledala novou tvář pro svou reklamní kampaň, s "exotickou" kráskou podepsala na jaře roku 2001 smlouvu na tři roky. Její do té doby neznámá tvář, která sesadila z trůnu Lakmé dosavadní superstar indického modelingu Lisu Ray, se začala objevovat téměř všude. Vycházely s ní obálky časopisů a dávala jeden rozhovor za druhým. Když Yana Gupta líčí svou kariéru, tváří se nevzrušeně, jako kdyby to bylo samozřejmě součástí její karmy.

"Jsem prostě dítě Štěstěny," usmívá se. Z Puny se po čase s manželem přestěhovali do Bombaje. V zelené čtvrti Bandra, kde bydlí mnoho dalších indických celebrit, si pronajali nevelkou mansardu s ateliérem, kde Satja maluje a Yana občas relaxuje u hrnčířského kruhu. Doma se ale moc nezdrží. Létá často za prací do jiných velkých indických měst - Dillí, Béngalúru či Čennai - a někdy i do okolních států: například do Singapuru či Spojených arabských emirátů. Její manžel je prý "vyrovnaný", a proto "nežárlí". V jednom rozhovoru však Yana prozradila, že její povolání považuje za "povrchní". "Jestli je modeling povrchní? To je, jako kdybyste se mě zeptal, jestli slunce pálí. Většina věcí, které děláme, je povrchní. I vaše povolání je povrchní," pronáší tiše dlouhovlasý pan Gupta a pak mizí ve svém ateliéru. Letos na jaře postoupila jeho manželka v panteonu místních celebrit ještě o stupínek výš. Jak hlásí autoři webových stránek indiantelevision.com, stala se "nejnovější senzací Bollywoodu" čili bombajského filmového průmyslu.

Po několika předchozích videoklipech k písním indické pop-music, které se vysílaly mj. na MTV India, natočila klip, který je upoutávkou k filmovému trháku Dum. Yana Gupta v něm mimo jiné jezdí na býku, zpívá (respektive je dabována jednou indickou zpěvačkou) a tančí velmi smyslné tance. "Byl to oprav-dový hit. Je to lehce kontroverzní, protože její pohyby byly trochu riskantní. Proto o tom všichni mluví," komentuje Móhan Nílakantan z Elle. Ten zájem není žádné překvapení. Místní cenzura vystříhává z filmů každý jen trochu vřelejší polibek, ale nad řáděním Evropanky tentokrát přimhouřila oči.

Odvážná Češka je náhle ještě žádanější. S tanečním číslem z filmu Dum vystupuje po Indii a vyvolává davové šílenství. "Při jejím vystoupení řvali lidi víc než při koncertu Rolling Stones," vypráví česká generální konzulka v Bombaji Irena Krasnická, když srovnává ohlas publika během dvou kulturních akcí, na nichž byla v největším indickém městě letos přítomna. V březnu představuje populární indický hudební kanál Channel V svůj nový pořad Goddess of the Month a první "Bohyní měsíce" se stává... kdo jiný než Yana Gupta.

Indická média spekulují o tom, který bollywoodský režisér nabídne bledé sexbombě jako první hlavní roli. Yana Gupta, která tvrdí, že se na typické indické filmy nedívá, protože "nedávají smysl", několik příležitostí odmítne. Nakonec kývne na titulní roli indické princezny Malešvari ve stejnojmenném filmu. Ten připravuje studio z Haidarábádu, kde se natáčí v jazyce telugu - proto se tu ujal název Tollywood.

Mladá Moravanka tu bude mluvit a zpívat tamilsky (samozřejmě se počítá s dabingem) a pořídí si hnědé čočky. "Jižní průmysl je víc profesionální, studia jsou lépe vybavena než v Bombaji a také lidé na jihu jsou vzdělanější a většina z nich mluví anglicky. A zaujal mě příběh, který vychází z filmu Prázdniny v Římě s Audrey Hepburn," vysvětluje Yana, proč si vlastně neplácla s Bollywoodem. V červenci byla ještě hlavní hvězdou nejdůležitější indické módní přehlídky India Fashion Week, ale sama se už za "pouhou" modelku nepovažuje. "Už mě to nudí. Chci se teď víc věnovat filmu a tanečním vystoupením." Jestli zůstane v Indii natrvalo, nebo se odstěhuje, zatím ještě neví. "Třeba se na čas usadíme někde v Evropě. Ale v Česku kvůli manželovi asi ne. Tam nikdo nemluví anglicky."

VLADIMÍR ŠEVELA

obsah | osobnosti