Eliška Hašková Coolidge - Pět amerických prezidentů, česká babička a já

Eliška Hašková Coolidge, rodačka z Prahy, emigrovala v roce 1949 do USA. Vystudovala Georgetown University School of Foreign Service a kariéru začala v Bílém domě, kde dlouho pracovala jako zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů.

Založila a řídila Kancelář prezidentských zpráv, jejímž úkolem je zajišťovat styk s veřejností. Po osmnácti letech přešla na ministerstvo zahraničních věcí USA a devět let tam působila ve vysokých funkcích. Starala se o styk s Kongresem v Inter- American Bureau, stala se zástupkyní ředitelky státního protokolu. Před návratem do Čech zastávala funkci alternující delegátky v Organizaci amerických států, kde řídila veškerou administrativní, personální a protokolární činnost vyplývající z postavení USA jako hostitelské země. Prostřednictvím své agentury Coolidge Consulting Services dnes napomáhá společenským i podnikatelským kontaktům mezi Českou republikou a USA a poskytuje poradenství nejen v otázkách protokolu, etikety, personalistiky a public relations, ale i v oblasti gastronomie a turistiky. Podílí se také na činnosti obecně prospěšných organizací, mimo jiné je místopředsedkyní nadačního fondu Plaváček, působí v Americké hospodářské komoře a ve správní radě Amerického institutu pro politické a ekonomické systémy (AIPES).

Eliška Hašková Coolidge, charismatická dáma hovořící pěti jazyky, žije střídavě v Čechách i za oceánem. O svém vztahu ke staré a nové vlasti říká: "Dilema, kam patřím, neřeším a nikdy jsem neřešila. Jsem Čechám vděčná, že mi daly život, a Americe, že mě ho nechala žít." Ministerstvo zahraničních věcí ČR ocenilo aktivity paní Haškové cenou Gratias Agit.

ČESKÝ DIALÓG

obsah | osobnosti