Zakládající člen Rangers zahynul při potápění

Při potápění v Kolumbii tragicky zahynul Milan Dufek, kapelník a zakládající člen populární country skupiny Rangers. Jedenašedesátiletého hudebníka pod hladinou přejela loď.

"V Jižní Americe měli koncerty, vracet se mají 24. listopadu," řekla Dagmar Durecová z agentury, která kapelu zastupuje a která informaci o Dufkově úmrtí potvrdila. Původně měli podle ní letět Rangers, kapela se čtyřicetiletou historií, na turné do Austrálie; okolnosti však přinesly změnu plánů. Na své internetové prezentaci uvádí šestičlenná skupina jako nejbližší koncert ve vlasti zlínské vystoupení 3. prosince.

Při potápění zemřel loni v létě nedlouho po pětapadesátých narozeninách na moři u korsických břehů také zpěvák Karel Zich.

Plavci, totiž Rangers

Rangers, kteří byli v letech normalizace až do roku 1989 nuceni používat české jména Plavci, vystupovali již ve 40 zemích světa včetně Ameriky, Austrálie a Oceánie. Odehráli více než sedm tisíc koncertů pro šest milionů diváků a v českých zemích a na Slovensku prodali přes tři miliony desek. Loni vydali dvě DVD.

Poprvé na sebe parta tehdejších studentů Strojní fakulty ČVUT upozornila vítězstvím na festivalu Porta v letech 1967 a 1968. Milan Dufek s Antonínem Hájkem se však na založení westernové kapely dohodli už v roce 1964, a to na vodě, když sjížděli Lužnici. První koncert měli roku 1965 a honorářem jim prý tehdy bylo pivo s párkem. Agentura Pragokoncert vyvinula v roce 1971 tlak, aby se skupina přejmenovala. Rangers byl totiž název elitní vojenské jednotky armády USA.

ČTK

obsah | kultura - kultúra