Známkou roka 2005 je Večera v Emauzoch

Slovenskou známkou roka 2005 sa stalo dielo z emisného radu Umenie - Rembrandt van Rijn: Večera v Emauzoch. Výsledky súťaže vyhlásila Slovenská pošta na oslave Dňa poštovej známky.

Autorovi grafickej úpravy a rytcovi známky Arnoldovi Fekemu ako vôbec prvému umelcovi udelili Cenu generálneho riaditeľa Slovenskej pošty.

Pri príležitosti Dňa poštovej známky sa už tradične vyhlasujú aj ocenené známky ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií za najkrajšiu slovenskú známku roka, najkrajší výtvarný návrh a najkrajšiu rytinu roka. Za najkrajšiu poštovú známku roka 2005 vyhlásili známka z emisného radu Umenie - Karol Baron: Z cyklu Zázračnosť zátiší V. Autorom grafickej úpravy a rytiny známky je František Horniak.

Najkrajším výtvarným návrhom na poštovej známke v roku je dielo akademického maliara Petra Augustoviča, autora známky Deň poštovej známky. Cenou za najkrajšiu rytinu roku bola ocenená rytecká práca Arnolda Fekeho pri tvorbe poštovej známky z emisného radu Umenie - Rembrandt van Rijn: Večera v Emauzoch.

(kul)

obsah | kultura - kultúra