Zlín 2005: York, Mitta a Komisař Rex

Film festival Zlín, jeden z největších a nejstarších dětských filmových festivalů na světě, je těsně před startem. Naplno se rozjede v neděli 29. května a bude probíhat až do soboty 4. června. Organizátoři 45. ročníku hlásí, že na přehlídku přijedou největší hvězdy.

To, že dobro vítězí nad zlem, přijedou do Zlína dosvědčit filmový D'Artagnan, herec Michael York, a Komisař Rex alias Gedeon Burkhard. A hlavně se tu zase sjedou davy dětí a teenagerů z celé republiky.

"Zlínský festival se snaží každoročně představit dětský film a kinematografii pro mládež, která není zrovna hýčkaná v distribuci," říká na vysvětlenou programový ředitel Petr Koliha. Do Zlína se vypraví školy z celé republiky, například Vlak plný úsměvů přiveze postižené děti, které na festivalu ve Zlíně prožijí dětský den. Jeho vyvrcholením bude i karneval. "Děti jsou našimi největšími hvězdami na festivalu," říká jeho prezident Vítězslav Jandák.

Festival vztyčí svůj hlavní stan tradičně v Academia centru Univerzity Tomáše Bati (UTB), promítat se bude ve Velkém kině, na Malé scéně, v Alternativě a v kině Květen. Filmy budou k vidění i na náměstí Práce, v Ateliérech Bonton Zlín a v prostorách univerzity.

York hrál šviháky

Tou ale nejrenomovanější hvězdou letošního ročníku bude Michael York, britský divadelní i filmový herec, jehož zná každý televizní divák jako D'Artagnana ze slavné filmové adaptace Tří mušketýrů. York se ale domácímu publiku představil dokonce osobně na karlovarském festivalu před třemi lety.

Tento ve filmu švihácký hrdina, ale i "socialista" vzešlý z vyšší třídy, začínal na divadle. Pro film jej objevil italský režisér Franco Zeffirelli, když jej obsadil do filmu Zkrocení zlé ženy (1967). O rok později už York ztělesnil Tybalta v Zeffirelliho další Shakespearově adaptaci Romeo a Julie. Jeho kariéra se poté rozběhla na plné obrátky, zahrál si Briana v oceňovaném muzikálu Boba Fosse Kabaret. Do historie se zapsal i svou rolí Williama v mezilidském dramatu Josepha Loseyho Nehoda. O různorodosti jeho poloh a pestrosti žánrového hereckého rejstříku ale svědčí jeho účast ve třech částech crazy komedie Austin Powers.

Mittův zamčený film

Návštěvníci ale budou moci na vlastní oči spatřit ruskou režisérskou legendu Alexandra Mittu, známého z filmu Sviť, sviť má hvězdo. "Chtěl jsem uvést tento jeho film, ale on sám mě navedl, že má na Barrandově zamčenou Pohádku o putování," uvádí Koliha ke své volbě zařadit do programu tento neznámý film. "Natáčel jej v Čechách v roce 1983 a tehdy mu jej naši režimní představitelé zakázali a zavřeli do trezoru. Pustil jsem si jej a je to něco mezi Jakubiskem a Fellinim, plné ohňostrojů obrazů," naznačuje programový šéf. Po loňské návštěvě německého Big Bena a Rogera Hanina se bude v ulicích Zlína procházet další televizní policista, tentokrát Gedeon Burkhard, herec ze seriálu Komisař Rex.

Z domácích hostů se v centru pozornosti objeví Jiřina Bohdalová, která v pátek převezme Uznání za celoživotní dílo ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Kdo by v Česku neznal například její hlas z večerníčků Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka nebo z Malé čarodějnice. Večerníčky letos slaví 40 let od svého vzniku.

Ve Zlíně ve sportovní hale Novesta se na koncertě představí v úterý známý český zpěvák Richard Krajčo s kapelou Kryštof nebo o den později dva z loňského soutěžního kola Superstar, Šárka Vaňková a Julian Záhorovský. Závěrečný páteční galavečer budou v přímém televizním přenosu z Velkého kina moderovat noví teenagerovští idolové z filmu Snowboarďáci Vojta Kotek a Jiří Mádl. Naopak mladí herci Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová, kteří mají na svém kontě o nějakých filmů víc, zahrají své divadelní představení Comedia del Arte.

Aukce klapek

K tradičnímu festivalovému programu patří od roku 1998 i dražba uměleckých klapek, které pro festival zdarma malují domácí, ale už i zahraniční výtvarníci. Výtěžek dražby, který loni činil milión tři sta tisíc korun, půjde i tentokrát na financování absolventských filmů Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně.

"Myšlenka uměleckých klapek se začíná šířit po světě. Líbí se, jeden italský výtvarník tady u nás viděl naši výstavu a hned nám chtěl namalovat klapku. Letos jsme do naší dražby získali klapky dokonce z Rakouska či až z Ameriky. Museli jsme si tento nápad dát patentovat, protože o něj začaly mít zájem i další festivaly," vysvětluje Jandák. Na 45. ročníku festivalu se sešlo 105 klapek, které budou do dne dražby viset na výstavě v Academia centru.

MICHAL PROCHÁZKA, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra