Zlato pro upoutávku na českého Indiana Jonese

Promo kampaň TV Nova na film Indiana Jones zvítězila na prestižním festivalu Pomax&BDA Europe 2004, který vyhlásil ceny v pondělí večer v Římě. Autorem vítězné upoutávky, jejíž hrdina - jako Indiana Jones - utíká v zastávce pražského metra před valící se koulí, je režisér Karel Janák.

Byl na tomto festivalu oceněn již potřetí: Zlatý Promax dostal předloni za upoutávku na film Titanic, Stříbrný loni za Den nezávislosti.

"Mám samozřejmě radost, potřetí za sebou být oceněn na festivalu, který je jedinou oficiální soutěží o nejlepší evropskou upoutávku, považuji za veliký úspěch," řekl Právu v úterý Janák, který cenu Promax nemohl v Římě osobně převzít, protože v těchto chvílích dokončuje ve Špindlerově mlýně poslední záběry svého celovečerního hraného debutu Snowboarďáci.

Na otázku, co považuje za důvod svého již trojnásobného úspěchu, Janák odpověděl: "Myslím, že je to trochu tím, že se u nás dokážeme i na upoutávání filmů dívat s humorem. Jinde to chtějí co nejvíc - navážno - nadupat. My si uděláme malinko legraci, ale duch toho filmu zůstane v upoutávce zachován. To se zřejmě v zahraničí líbí," dodal Janák.

Komedie Snowborďáci vzniká s podtitulem "na horách se zase točí", jenž odkazuje k veselohrám jako Sněženky a machři nebo S tebou mě baví svět.

"Už máme asi třetinu sestříhanou, dnes a zítra jsou to jen dotáčky, a pak ještě potřebujeme titulkovou scénu, na kterou ovšem naše malé české hory nestačí," řekl Janák a dodal, že je s tím, co se zatím rodí ve střižně, spokojen. "Natáčení na horách bylo hodně náročné, ale měli jsme štěstí na počasí - i na dnešek nám všude nasněžilo, přestože ještě včera odpoledne byla ve Špindlu tráva," dodal Janák. Snowboarďáci budou mít premiéru 4. listopadu.

VĚRA MÍŠKOVÁ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra