Žijeme v jedno městě aneb setkání brněnských menšin

Na území města Brna vedle sebe žijí příslušníci různých národnostních menšin a etnik, kteří se podílejí na kulturním, společenském a hospodářském životě a ve veřejných záležitostech. Na základě toho se i letos uskuteční předvánoční koncert s názvem Žijeme v jednom městě.

12. prosince 2002 v 19 hodin v Divadle Bolka Polívky, Jakubské nám. 5, Brno se sejde řada souborů, kroužků a sólistů národnostních menšin žijících a působících ve městě Brně. Organizátoři koncertu - Folklorní sdružení Púčik - oslovili 11 sdružení, která se hlásí k různým menšinám žijícím na území statutárního města Brna. Pozvání přijali a na koncertu budou účinkovat zástupci slovenské menšiny v podobě dětského folklorního souboru a dospělého folklorního souboru Púčik, který v loňskem roce oslavil 10 let své činnosti. Bulharský osvětový klub bude reprezentovat soubor bulharských tanců Pirin, jehož členové zatančí tance Pravo choro a Pajduško. Svaz Maďarů žijících v českých zemích jistě zaujme diváky temperamentními maďarskými písněmi a koledami. Obrázky z Polska je název programového čísla, s nímž se představí děti z Polonusu - polského klubu v Brně. A pokud máte rádi řecké písně a tance, jistě si nenecháte ujít vystoupení malých tanečníků ze souboru Lycea Řekyň v ČR z Brna a velkých tanečníků ze souboru Lycea Řekyň. Společenství Romů na Moravě bude na koncertu zastupovat dětský soubor Čercheňa z romského střediska Drom. A pokud jste zvědaví na německé vánoční zvyky, jistě vás zaujme dětská skupina Špilberští vrabčáci. Brněnské vánoce a koledy představí dětský folklorní soubor Lísňáček.

Ve foyer divadla budou mít návštěvníci také možnost ochutnat "vzorky" z vánoční gastronomie různých národů.

Vstupenky lze objednat telefonicky na čísle: 541 187 143 nebo 605 416 890, popřípadě je zakoupit přímo v Divadle Bolka Polívky hodinu před představením.

(r)

obsah | kultura - kultúra