Zemřel kreslíř z Osvětimi

Ve věku 79 let zemřel 16. ledna v Yarmouthu v americkém státě Maine malíř Alfred Kantor, který po válce vydal knihu kreseb z vyhlazovacího tábora v Osvětimi, jedno z neotřesnějších výtvarných svědectví o životě nacistických vězňů. Jeho smrt byla oznámena až tuto neděli.

Kantor se narodil v roce 1923 v Praze. Za války byl internován v Terezíně a odtud byl transportován do Osvětimi. Během té doby namaloval stovky kreseb a náčrtů, které nicméně postupně zničil v obavě, aby je nenalezli strážní v táborech. V týdnech po skončení války většinu obrázků nakreslil znovu a v roce 1971 je v New Yorku vydal pod názvem The Book of Alfred Kantor. Kniha obsahuje 127 celostránkových kreseb doplněných stručným textem - poslední z nich s názvem Happy End zobrazuje panorama Pražského hradu s vlajkami vítězných mocností.

"Kreslení vycházelo z pudu sebezáchovy. Když jsem přijal úlohu pozorovatele, mohl jsem se aspoň na pár okamžiků odpoutat od toho, co se dělo v Osvětimi, a zachovat si zbytky zdravého rozumu," napsal později o svém díle. Kantor žil dlouho v New Yorku a v roce 1980 se přestěhoval do Maine, kde byl známý svými obrazy místních scenérií.

(kč), PRÁVO

obsah | kultura - kultúra