Židovská čtvrť, kostel sv. Prokopa v Třebíči v UNESCO

Česká republika má od čtvrtečního rána 12 památek na seznamu světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Nově k nynější jedenáctce pamětihodností přibyly židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči. Exkluzivní výčet se může dále zvýšit v roce 2004 - ČR totiž letos navrhla k zapsání "skalní města Českého ráje".

Projednávání kandidatury Třebíče bylo ve výboru nečekaně hladké, neboť komplex je velmi zachovalý. UNESCO přitom navíc označilo třebíčského ghetto s bazilikou sv. Prokopa za cenný doklad soužití a vzájemného ovlivňování křesťanské a židovské kultury.

Soubor pochází ze 6. století

Soubor židovského města pochází ze 6. století - jeho součástí jsou dvě synagogy a hřbitov. Za pozornost stojí zejména umístění čtvrti v bezprostřední blízkosti katolického kláštera, který židovské komunitě poskytoval ochranu. Komise celkově posuzovala 37 nominací, z čehož o zapsání usilovalo 26 kulturních objektů či celků, 7 přírodních pozoruhodností a 4 pamětihodnosti v kategorii tzv. smíšené.

Třináctku může získat Český ráj

Na konci května čeští diplomaté předložili UNESCO k posouzení rovněž soubor renesančních domů ve Slavonicích a třeboňské rybníkářské dědictví.

Od března letošního roku se přitom debatuje o posouzení nominace "skalních měst Českého ráje". Ojedinělý soubor přírodních zázraků má podle všeho velkou naději stát se v příštím roce číslem 13 na seznamu UNESCO u nás.

Na seznamu UNESCO je 730 míst

Od roku 1972 bylo na prestižní celosvětový seznam zapsáno 730 míst ve 126 státech, která se těší mimořádné ochraně jako "neocenitelná bohatství lidstva".

Dokumenty na ochranu dědictví Země podepsalo 176 států.

(mp)

obsah | kultura - kultúra