V Praze bude výstava věnovaná exilu

Osudy desetitisíců lidí, kteří museli opustit své země, připomíná dnešní Mezinárodní den uprchlíků. Pražská kancelář Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) při této příležitosti odhalila svůj plán uspořádat výstavu Útěk a exil v umění. V Císařské konírně Pražského hradu začne přesně za měsíc.

K vidění na ní bude přes šedesát děl českých a zahraničních výtvarníků, která se nějakým způsobem vážou k tématu uprchlictví. Divákovi se tak nabídne srovnání, jak stejné téma viděli umělci třeba v renesanci a jak dnes. Kurátorka projektu Ivona Raimanová artefakty nehledala jen v Česku. Vedle obrazů Jaroslava Čermáka, Felixe Jeneweina či Mikoláše Alše tak expozice zahrne i díla Pabla Picassa, Lucase Cranacha nebo Henryho Moora.

"Vždy jsem se zajímal o umění a přišel jsem na to, že některá nejstarší literární díla západní kultury jsou ve skutečnosti příběhem exilu a útěku. I v opeře najdeme řadu podobných témat. Nejbohatěji je však uprchlictví zastoupeno ve výtvarném umění," říká k myšlence projektu ředitel pražského UNHCR Jean-Claude Concolato.

Výstava připomíná padesát let od vzniku jeho "zaměstnavatele". Exponáty se představí v netradičním prostředí. Celá konírna totiž bude stylizována do podoby nádraží - což je jeden ze symbolů uprchlictví. Nádraží bude rozděleno do osmi okruhů-zastávek. Organizátoři si nejvíc slibují od zastávky páté, věnované Slovanské epopeji Alfonse Muchy. Plátna se ovšem pro své obrovské rozměry do sálu nevešla. Místo nich na výstavě bude "viset" sedm plazmových obrazovek, na nichž poběží elektronický záznam těchto obrazů. Experti z Barrandov Studia atmosféru nádraží umocní multimediální scénou se skřípotem brzd, skřehotajícím hlášením a dětským pláčem.

(jhv), MF DNES

obsah | kultura - kultúra