Slovenskí akademici vybrali kandidáta na Oscara

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) na svojom mimoriadnom zasadaní dňa 21. septembra vyhlásila film, ktorý bude za Slovensko nominovaný na 78. cenu Americkej filmovej akadémie Oscar v kategórii Najlepší zahraničný film.

Z celkového počtu piatich slovenských, resp. koprodukčných celovečerných filmov, premiérovaných v roku 2005, sa akademici na základe pravidiel americkej akadémie rozhodovali z troch titulov, a to Konečná stanica Jiřího Chlumského, O dve slabiky pozadu Kataríny Šulajovej a Slnečný štát Martina Šulíka, z ktorých vybrali Šulíkov film Slnečný štát.

"Vážim si režiséra Martina Šulíka a scenáristu Mareka Leščáka, že sa rozhodli zmeniť svoj štýl a uhol pohľadu - známy najmä z filmov Záhrada a Orbis pictus - a zamerali sa tentoraz na súčasnosť. Ich tvorivý výkon je o to cennejší, o čo viac sa z našich kín a televíznych obrazoviek vytráca odraz doby, v ktorej žijeme. Pritom potreba pôvodnej reflexie ukrytá v tvorbe, je pre národ nesmierne dôležitá, súvisí s ňou budovanie novej hierarchie hodnôt v spoločnosti a aj vlastná národná hrdosť. Nie je možné obnoviť ju bez politickej vôle a medializácie," povedala v súvislosti s nomináciou Šulíkovho filmu na Oscara prezidentka SFTA Zuzana Gindl-Tatárová. Výročné ceny Oscar sa budú udeľovať 5. marca v Los Angeles.

MARKÍZA

obsah | kultura - kultúra