Lucie Vondráčková si zahrála Johanku z Arku

V newyorském Českém centru se ve středu konala předpremiéra amerického dokumentárního filmu Johanka z Arku, dítě války, voják Boží, ve kterém si hlavní roli Johanky zahrála herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková. Snímek režisérky Pamely Masonové Wagnerové se natáčel loni v České republice.

Do angličtiny Johanku nadabovala držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu Piano Anna Paquinová, známá mimo jiné i ze série X Men. Šedesátiminutový americký dokumentární film v produkci Faith and Values Televisions bude mít premiéru na americkém Hallmark Channel 21. března. Uvedení dokumentu, ve kterém hrají další čeští herci, například Vladimír Marek, Tomáš Racek či Michal Havelka, v České republice Hallmark zatím neplánuje.

Průvodcem dokumentárního dramatu bude anglický herec Alfred Molina, který na filmovém plátně debutoval ve snímku Indiana Jones: Dobyvatelé ztracené archy. Naposledy si zahrál například ve druhém pokračování Spidermana nebo ve filmu Jima Jarmushe Kafe a cigára.

Pamela Masonová Wagnerová má s natáčením životopisných dokumentů bohaté zkušenosti. Natočila mimo jiné snímky o sv. Patrikovi či sv. Františkovi z Assisi. Za snímek Finding Lucy o americké herečce Lucille Ballové získala v roce 2001 prestižní ocenění Emmy.

Vondráčková dostala filmovou příležitost i ve snímku Last Holiday hongkongského režiséra Wayna Wanga, který za svůj snímek Smoke získal Stříbrného medvěda na berlínském filmovém festivalu. Tento film s Harveyem Keitelem či Williamem Hurtem mu vynesl řadu dalších ocenění a nominací.

Last Holiday je remakem stejnojmenného snímku z padesátých let minulého století a vypráví o ženě, která se po zjištění, že má smrtelné onemocnění, vydává na dovolenou do Evropy.

ANDREJ POLIAK

obsah | kultura - kultúra